НОВИНИ

Любомир Каримански: Инфлацията за февруари е около 9,1%

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 06.03.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Санкциите изолираха Русия. Руската централна банка не може да купува или продава долари и евро, нито има достъп до своите валутни резерви. В отговор централната банка въведе нови правила за компаниите - да ограничат преводите в чужбина, както и забрана за изнасяне на валута. Девалвацията на руската рубла се засили.
Започна и търговската война - списъкът с чуждестранните компании, изтеглящи се от страната, става все по-дълъг.

Повишаването на инфлацията у нас зависи изцяло от хода на военните действия и евентуалните санкции, заяви в "Бизнес.БГ" председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

"Към момента наблюдаваме инфлация, която е поне 2 - 3 пункта над тази, която сме дефинирали, тоест към февруари тя е около 9 - 9,1%. Хубавото на бюджета е, че има капиталови разходи, които са на база дефицит. По-скоро по-малки капиталови разходи ще бъдат направени, които ще бъдат трансформирани при необходимост за покриване на други нужди, предизвикани от тези санкции", каза Любомир Каримански.

Спират достъпа на руски банки до SWIFT, все повече държави затварят въздушното си пространство за Русия

"Ако бъде втвърден ходът на военните действия, както и непримиримостта на държавния глава на Русия, вероятно на страната ще бъдат наложени нови сериозни санкции", смята той.

По думите му дори всички руски банки да бъдат ограничени от системата SWIFT, вероятно ще могат да заобиколят през Беларус. Двете страни могат да имат някакви договорености, за които не знаем, към момента не знаем и какви са резервите, с които разполага Руската федерация, коментира депутатът.

"Mastercard и Visa предвиждат пълно спиране на системите си в Русия, което значи, че ще спрат да оторизират карти, които са издадени от Русия и се ползват в чужбина и такива от чужбина, които се ползват в Русия. Голяма част от бизнесите ще пострадат. Според мен оттук нататък ще видим ограничаване на хранителните продукти навсякъде в Русия, ще видим намаляване на доставките към веригите, които ще бъдат изключително затруднени", каза Каримански.

Инвеститорите се плашат от военни действия, затова планираните у нас инвестиции за тази година може и да не се осъществят, смята той. Към шестмесечието на годината ще е необходимо да бъде преразгледан и растежът в икономиката.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветлин Йовчев: Докато Путин е на власт ще има заплаха за западния свят
Цветлин Йовчев: Докато Путин е на власт ще има заплаха за западния свят
Фийон Майе спечели преследването в Контиолахти, Владимир Илиев е 19-ти
Фийон Майе спечели преследването в Контиолахти, Владимир Илиев е 19-ти