НОВИНИ

Асен Василев: Не очаквам двуцифрена инфлация

Николай Минков
от Николай Минков
15:17, 23.02.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
асен василев очаквам двуцифрена инфлация
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Ще ги върна към техните собствени думи, когато бюджетът беше представен - че бюджетът е нереалистичен" - така финансовият министър Асен Василев отговори задочно в кулоарите в парламента на критиките на опозицията в пленарната зала, че бюджетът е със занижени приходни параметри, поради което липсват достатъчно политики в подкрепа на бизнеса и хората, в условията на криза.

Асен Василев изтъкна, че приходите са най-добрата оценка която може да бъде дадена за БВП и за растежа и добави, че не споделя опасенията на опозицията за двуцифрена инфлация.

„Вие знаете, че средногодишно чакаме инфлация 5-6 %. В момента е заложена на 5.6% Моята прогноза беше, че пикът ще бъде март-април. Не очакваме двуцифрена инфлация да се появи“, каза още финансовият министър.

Той посочи, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока заради оранжерийните плодовете и зеленчуците и поскъпването на природния газ. Според Василев с настъпването на пролетта тя ще спадне заради навлизането на пазара на сезонните зеленчуци.

„Кризата в Украйна се развива с много бързи темпове. Видяхте вчера, че цените на петрола на газовите борси скочиха значително. Не знаем дали ще има реакция от САЩ като размразят петролните си резерви. Това са едни турбулентни времена които няма как да се прогнозират с точност.„ коментира още Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 50 нелегални мигранти на българо-турската граница
Задържаха 50 нелегални мигранти на българо-турската граница
Левски и Лудогорец ще "гостуват" на своите стадиони за Купата на България
Левски и Лудогорец ще "гостуват" на своите стадиони за Купата на България