НОВИНИ

Депутатите обсъждат на второ четене Бюджет 2022

bnt avatar logo
от БНТ
06:21, 23.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите обсъждат на второ четене бюджетната рамка на държавата. Според заложените параметри с приходи от 57,2 млрд. лв. и разходи над 63 млрд. лв. се оформя с дефицит от близо 6 млрд. лева.

Подробности вижте в прякото включване на Николай Минков

Най-голям е делът за социални разходи - над 20 млрд. лева.

Предвидени са средства за компенсации за високата цена на тока, добавките на пенсионерите и продължаване на мерките за справяне с пандемията.

Сред основните упреци на опозицията са, че приходната част е занижена и може да се заложат повече пари за повишение на доходите. Според ГЕРБ и ДПС заложената инфлация е занижена, като реалната инфлация гони двуцифрено число и със сигурност ще го надмине.

"Според нас инфлационните процеси в България са подценени. Приходната част е подценена не с малко, а с много, колеги. За съжаление, инфлацията, която преживя българската икономика, доведе до 30% обедняване на българските граждани. Естествено страдат и бизнеси. Не прави добро впечатление, че правителството на Кирил Петков върви след кризите", заяви Александър Иванов от ПГ на ГЕРБ.

"Ние предлагаме 1,63 милиарда лева увеличаване на приходната част на база на тези две основания ние сме водили разговори с колеги макроикономисти, водили сме разговори и с колеги икономисти от всички парламентарни групи, включително и с вас. Основанията да очакваме по-високи приходи са налице не само по тези две причини, но ако само тези две причини са достатъчни, за да се концентрираме върху това да увеличим приходната част и респективно да върнем част от парите към хората, бизнеса и общините", каза Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

Управляващите не се съгласиха с аргументите на опозицията.

"Ние сме отличници - 9% ДДС за туризма е удължено. И това е субсидия, много добре го знаете. 60 на 40 е до края на пандемията. Дали ще продължи пандемията, никой не знае, но сме готови с актуализацията на бюджета, тази мярка да продължи и това е много важно. Имаше проблем с ликвидните средства, ББР осигури ликвидни линии и те са толкова успешни в момента, че има лист с чакащи", заяви Илин Димитров от ПГ на "Продължаваме промяната".

Премиерът Кирил Петков защити бюджета като посочи, че в него са заложени над 8 млрд. лева за капиталови разходи, които директно ще отидат и към бизнеса, и към хората.

"В момента бюджетът е най-доброто, което можем да направим със съществуващата ситуация. Защо правим актуализация на бюджета, въпреки че всички се упражняваха политически в залата - защото следващите няколко месеца всички реформи, които сме заложили в коалиционното споразумение, трябва да започват да се случват. Този бюджет е много добър, защото инвестира 8,2 милиарда в капиталови разходи, увеличаваме заплатите на учителите, в човешки капитал и няма хора под линията на бедност - това са трите приоритета. Но за реформите, които ще се случват, актуализацията е измислена", заяви Кирил Петков.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че не споделя опасенията за двуцифрена инфлация.

Асен Василев: Не споделям опасенията за двуцифрена инфлация

Той посочи, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока заради оранжерийните плодовете и зеленчуците и поскъпването на природния газ. Според Василев с настъпването на пролетта тя ще спадне заради навлизането на пазара на сезонните зеленчуци.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи заложническата криза в Нидерландия
Приключи заложническата криза в Нидерландия
4667 са новите случаи на коронавирус
4667 са новите случаи на коронавирус