НОВИНИ

България е солидарна с евентуални санкции на ЕС срещу Русия, каза премиерът

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
11:00, 23.02.2022
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България вярва в целостта на Украйна, вярваме че всяка държава, включително и Русия, ако влезе с танковете, това е нарушаване на международното право. Абсурдно е да се мисли, че тези провинции сами действат.

Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента.

"България е много ясен партньор в ЕС и НАТО, солидарни сме с позицията на ЕС за Украйна и с евентуални санкции", каза Петков.

Ако газовите доставки от Русия спрат, България ще спре износа на електроенергия, за да може да задоволи собствените си нужди.

"Ако влезем сценарий, в който газа бъде спрян към България на 100%, това ще бъде нашата мярка, за да може домакинствата да имат енергия. Добрата новина обаче е, че тази тръба захранва и Сърбия, и Унгария, а това са все пак стратегически партньори на Русия, така че шансът да стигнем до там е малък", каза премиерът.

Министър-председателят очаква да влезем в динамика на ценови войни за енергията и газа. Подготвят се варианти, така че България да не остане без енергийни източници.

"По този начин гледаме българския интерес, но работим заедно с партньорите в ЕС", каза Петков.

Той изрази надежда, че газовата връзка с Гърция ще е готова до лятото и тогава ще можем да внасяме и втечнен газ. По този въпрос тече ежеседмична комуникация между Петков и гръцкия му колега Мицотакис.

Относно секторите, които протестират за увеличение на заплатите и по-голямо финансиране от бюджета като полицаите, пожарникарите и музейните работници, Петков повтори тезата си, че по-високи заплати ще има само след реформи.

По думите му Бюджет 2022 е много добър бюджет, който не оставя хора под линията на бедност и е най-доброто, което е могло да се направи в съществуващата ситуация.

Повишение на заплатите в държавните сектори се очаква да има в средата на годината след актуализацията на бюджета и след необходимите реформи. Идеята е служителите, които наистина работят много, да получат по-високи доходи за сметка на звената, които не са ефективни и ще бъдат оптимизирани.

Синдикатите в МВР настояват за 20% увеличение на заплатите, остават в протестна готовност

"Идеята е след реформите да не намаляваме бюджета, а да отиват повече пари при хората, които вършат повече работа. Искаме да дадем повече пари на хората, които се борят с пожарите, на полицаите. Вдига се ефективността на разходването на средствата. Ако има неефективни звена, те се променят и парите от тях отиват към другите. Това на "ан гро" – даваме на тези или на онези, няма да се случва повече", каза Кирил Петков.

Относно исканията на музейните работници министър-председателят заяви, че е наясно, че има музеи с остра нужда от допълнителни средства, но има и други, в които 12 специалисти отговарят за доста малко помещение. Затова и в този сектор повече пари ще има след реформи.

"Имаме искания за получаване на допълнителни средства от всички сектори. Ние казахме: "Да, ще се увеличат средствата за ефективните работници", допълни той.

Къщата музей на Иван Вазов в Сопот затвори врати в знак на протест

Историческите музеи в Благоевград и Кюстендил остават затворени за посетители

По повод отношенията със Северна Македония Кирил Петков изтъкна, че европейското членство на съседната ни страна е най-добро за всички и това е дългосрочната ни стратегия.

Правата на македонските българи остават огромен приоритет за българското правителство. Затова трябва да се работи така, че хем правата им да бъдат защитени, хем да премахнем езика на омразата, хем да сме сигурни, че Северна Македония няма да отпадне от Европейския съюз.

По повод снимката на Кирил Петков с американския държавен секретар Антъни Блинкен, от която беше изрязан северномакедонският министър-председател Димитър Ковачевски, Петков изтъкна, че на много от снимките, в които е участвал в Мюнхенската конференция, са снимани заедно по няколко лидери на различни страни.

Премиерът на РСМ Ковачевски е изрязан от снимка с Кирил Петков и Антъни Блинкен

С публикацията си във Фейсбук той е искал да предаде посланието от разговорите си с представителите на САЩ, Франция и Великобритания, че проблемът с корупцията у нас има и външнополитическо значение.

"Всички се опитват – и в София, и в Скопие, с някакви глупости да ни изкарат от диалогичния и конструктивен тон. Аз няма да позволя на тези провокации. Затова много ясно заявих в следващия си Фейсбук пост, че кой на каква снимка е няма никакво значение за общата ни стратегия. Пък и нали знаете, че най-вероятно имам и ПР отбор", каза Петков.

Петков за изрязаната снимка: С Ковачевски няма да се поддаваме на провокации

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова: Тази година само загрявам за по-горната категория
Биляна Дудова: Тази година само загрявам за по-горната категория
Изхвърлиха Александър Зверев от турнира в Акапулко след агресивни действия
Изхвърлиха Александър Зверев от турнира в Акапулко след агресивни действия