НОВИНИ

Историческите музеи в Благоевград и Кюстендил остават затворени за посетители

историческите музеи благоевград кюстендил остава затворен посетители
bnt avatar logo
от БНТ
11:33, 22.02.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Регионалните исторически музеи в Благоевград и Кюстендил ще останат затворени за посетители днес в знак на протест.

Причина за недоволството на специалистите, работещи в музеите, е размерът на средствата за институциите, предвидени в проектобюджета за 2022 година.

Ниско заплащане, граничещо с минималната ставка, лоши условия на труд, липса на средства за поддържането на материалната база. Това са част от проблемите, които стоят пред най-големия музей в Благоевградска област - Регионалният исторически музей в Благоевград.

"Основният наш протест е, че ние от години се борим за промяна на отношението на българската политика към българската култура, защото ние сме посланици на тази държава пред Европа и пред света и не може едни такива посланици да работят в едни мизерни условия на труд. Как да покажем културните ценности като ние не разполагаме със специалисти куратори, информатици и така нататък, които да изработят едни качествени продукти, с които да презентираме нещата пред публика", казва Михаела Василева, главен уредник фондове и научен архив в РИМ.

"Някак си не можем да се разберем с отговорните фактори в нашата държава. Те не могат и отказват да разберат, че музеите са на ръба на оцеляването вече и е крайно време вече българската държава да положи някакви по-сериозни грижи за опазване на културно-историческото наследство, за опазване на това, което представляваме ние. Ние сме паметта на нацията, а и много често сме лицето на нацията", допълва Кирил Алексиев, директор на РИМ-Благоевград.

Планираното в бюджета увеличение на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с 5%. Това според музейните специалисти е твърде малко.

"Ако се приеме за тези 5%, за които говорят, те едвам ще стигнат да покрият планираното увеличение на минималната работна заплата. От там на сетне… всички тези проблеми битови и социални, с които се сблъскваме, те вече по спираловидна линия много сериозно ни притискат. Всъщност съществуването на музея е заплашено", уточни Кирил Алексиев, директор на РИМ в Благоевград.

"Да не говорим за музейните сгради, които почти в цялата страна са в окаяно състояние. Музейният бюджет е крайно недостатъчен, за да можем ние да се справим с това", допълва Михаела Василева, главен уредник фондове и научен архив в РИМ в Благоевград.

Ако исканията на музейните специалисти не бъдат чути, те планират да продължат с протестите и през следващите дни.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца биха с камшик свой връстник в Бобошево
Деца биха с камшик свой връстник в Бобошево
Боксьорите Тайсън Фюри и Дилиън Уайт се споразумяха за мач
Боксьорите Тайсън Фюри и Дилиън Уайт се споразумяха за мач