НОВИНИ

Ново временно примирие в Мариупол заради евакуацията на хора

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 06.03.2022
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Ново временно примирие в Мариупол, заради евакуацията на хора. Това е втори опит, а информацията беше потвърдена от местните власти. По обяд се очаква съгласуваният "зелен коридор" да бъде отворен. Вчера евакуацията беше прекратена, защото според украинските власти руски военни не са спазили обещанието си да прекратят огъня. Ситуацията остава тежка и в област Суми, където няколко населени места са без ток. Киев все още е под украински контрол, въпреки че руската армия концентрира силите си за атака срещу града, това заявиха представители на украинските въоръжени сили.

Около 200 000 души - толкова, според местните власти, се очаква да напуснат Мариупол, ако временното примирие бъде спазено. На около 200 км от стратегическото пристанище - в Запорожя, вече са готови. Местният цирк е превърнат във временно убежище.

"Чакаме ги, но чух, че руснаците не са спазили примирието, никой не е искал да рискува и коридорите са били затворени. Ние обаче се надяваме, че ще се разберат някак и сме готови да настаним хората", заяви Владислав Мороко, директор дирекция "Култура" в град Запорижия.

Освен подслон, мариуполци ще получат храна и дрехи. И - надежда.

На "прага на хуманитарна криза" е област Суми - в няколко населени места няма ток и вода, но нощта е била относително спокойна, според областния управител. За разлика от Киев, Херсон и Ирпин, където има информация за артилерийски и ракетен огън. По информация на украинското министерство на отбраната от началото на инвазията, Русия е загубила 88 летателни апарата. А от руското военно м-во заявиха, че настъплението на руските военни продължава.

"Въоръжените сили на Руската федерация продължават да нанасят удари по военната инфраструктура на Украйна. Вечерта на 5 март беше нанесен масиран удар, в резултат на който бяха ударени 61 обекта от военната инфраструктура на Украйна", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Поредна телевизионна изява на президента Зеленски. Той призова украинците да продължат да се сражават и се обърна към Донбас.

"Обръщаме се към всички хора във временно окупираните територии. Към всички, които ни чуват, чиято памет не е изтрита от пропагандата. Чиито очи не са затворени от страх. Чиято душа не е осакатена от цинизъм!... Борете се за вашите права! За вашата свобода. За Украйна! Заедно с Херсон, заедно с Бердянск. Заедно с Киев и всички останали украински градове, които ценят живота и не се страхуват от нищо", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски е разговарял с американския си колега Джо Байдън за поредна финансова помощ за Украйна и санкциите срещу Русия. Украинският държавен глава е имал и онлайн с среща с Илон Мъск - основателят на компанията Тесла и Спейс Екс. А по информация на изданието "Политико" Вашингтон обсъжда с Варшава възможността Полша да предостави свои изтребители МиГ-29С на Украйна. Търсенето на дипломатически изход от кризата продължава - държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Молдова, където разговаря с президента и външния министър, след което заминава за Литва. Очаква се днес президентът Владимир Путин да разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган. Икономическата хватка около Русия се затяга - "МастърКард" и "Виза" обявиха, че прекратяват операциите си в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Над 70 000 бежанци от Украйна са влезли в Словакия
От нашите пратеници: Над 70 000 бежанци от Украйна са влезли в Словакия
България с 10 медала във втория ден на „Рамус София Оупън“
България с 10 медала във втория ден на „Рамус София Оупън“