НОВИНИ

Бизнесът у нас може да осигури 200 000 работни места за бежанци

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:32, 08.03.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

По-бърз достъп до трудовия пазар у нас за бягащите от войната. До дни България ще активира европейския механизъм за специална закрила. Така украинците ще могат да получат бежански статут по-бързо. Работодателите са готови да осигурят заетост на 200 000 души.

Андрей е бесарабски българин. Успял да избяга от войната със съпругата и детето си преди да бъде обявена мобилизация за мъжете в Украйна. Сега е доброволец в центъра на бесарабските българи в България.

"Основната работа е да се помага на хората, които пристигат тук и хората, които са останали там. Сега въпросът не стои за работа", казва Андрей.

Той е водещ и организатор на събития. С доказан български произход и ако реши може да търси и започне работа без специално разрешение. Необходимо е да се регистрира в Бюрото по труда и да има трудов договор за поне половин година.

"Много хора са имали своята работа, своята професия. Тук обаче трябва да търсят това, с което могат да си заработят пари", допълва Андрей.

Украинците, които бягат от войната, влизат у нас със статут на туристи. Ако не поискат статут на бежанец, могат да започнат само сезонна работа.

"Туризъм, строителство за които до 90 дни е възможно да бъдат наемани граждани от трети страни", казва Иван Кръстев - зам.-министър на труда и социалната политика.

Бизнесът е готов да наеме около 200 000 украинци, бягащи от войната. Търсят се служители от всички икономически сектори - от IT специалисти до работници в строителството, транспорта и шивашката промишленост.

"България има голям недостиг на работна сила. Това е една възможност за преодоляване на този недостиг", казва Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара.

Проблем за наемането на бягащи от войната е дългото чакане за бежански статут.

"Три месеца след като човекът е кандидатствал за подобен статут, ако не е придобил подобен статут, той може да започне работа. Тук въпросът е този срок да се намали. Ако има някакви възможности, разбира се и самата документация", казва Жасмина Саръиванова от БСК.

Решение на проблема е заложено в Европейска директива за предоставяне на временен статут, която България ще активира до дни.

"Това е особен статут, който действа само на територията на ЕС, те получават аналогични права с тези на лица, които са извървели целия път и имат бежански статут в България. Тази процедура е много по-ускорена и осигурява много по-лесно придобиването на статута", казва Иван Кръстев - зам.-министър на труда и социалната политика.

Ярослав е психолог. 5 дни след началото на бомбардировките в Киев тръгнал да търси спасение. На румънската граница доброволци му предложили убежище в България.

"Докараха ни тук в този прекрасен център за подкрепа на деца с увреждания в София. Посрещнаха ни прекрасно. Тук е като приказка. Не мога да повярвам даже, защото познавам хора, които са отишли в Полша там е много претъпкано има много хора", казва Ярослав Варанцов.

Той помага на други украинци, които търсят спасение от войната. Още не е подал молба за бежански статут но планира да остане в България и да търси работа.

"Разбира се, за да обезпеча себе си и да не вися на врата на други хора. И да помогна на другите хора, които са тук Благодаря, че ни приютихте".

Над 43 000 украинци са влезли в България от началото на войната Около 23 000 са останали в страната, а подадените заявления за закрила в Агенцията за бежанците са около 150.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децата от Украйна у нас могат да слушат аудиокниги на майчин език
Децата от Украйна у нас могат да слушат аудиокниги на майчин език
Сребро и бронз за борците ни от Евро 2022
Сребро и бронз за борците ни от Евро 2022