НОВИНИ

У нас пристигнаха българите, евакуирани от Молдова с правителствения самолет

Александър Марков
от Александър Марков
20:07, 08.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер на Летище София кацна правителственият самолет, който евакуира от Молдова 68 души - българи и украинци. Те бяха изведени от страната, след като приключи посещението на външния ни министър Теодора Генчовска.

Кацналите у нас са предимно майки с малки деца. Те ще бъдат настанени в станцията на Министерството на отбраната в Рибарица, обясни Генчовска.

Някои от евакуираните ще останат в България, търсейки хуманитарен статут, други - ще транзитират към европейски страни като Германия.

Десетки българи и няколко украинци бяха евакуирани от Молдова с правителствения самолет

Бежанската вълна ще се увеличи. Доколкото знам вече има двама колеги от МВнР, които са в Молдова и ще подпомагат румънските и молдовските власти на съответните пунктове, каза министърът.

БНТ: Нещо може ли да се направи за всички наши български граждани и българи от етнически произход в градове като Бердянск, където включително има и българско неделно училище или просто са вече в зона, окупирана в руските войски, и не могат да бъдат изтеглени?

Дори по време на полета получавахме сигнали от колегите в Ситуационния център за българи, които търсят помощ, но наистина търсим възможност да бъдат евакуирани благодарение на другите служби на страните членки на ЕС и на НАТО. Трудно е, но няма да оставим сигналите без отговор, бъдете сигурни, каза Генчовска.

Обсъдено е България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница

В Молдова, където беше на посещение, тя и молдовският ѝ колега Николае Попеску обсъдиха създаването на тристранни центрове на румънско-молдовската граница, за насочване на бежанците и повече автобуси от България.

Външният ни министър посети и българите в Тараклия, които живеят до украинската граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествието за правата на жените премина под надслов "Не на войната!"
Шествието за правата на жените премина под надслов "Не на войната!"
Премиерът Кирил Петков се срещна с украински бежанци у нас
Премиерът Кирил Петков се срещна с украински бежанци у нас