НОВИНИ

Надежда Нейнски: Не мога да си представя как изглежда победата за Русия

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 09.03.2022
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Никоя страна не може сама да прецени всички рискове, трудно е да се погледне в цялата картина, ако няма постоянни консултации между съюзниците в НАТО. Така бившият външен министър Надежда Нейнски коментира в "Денят започва" желанието на Полша да предостави изтребители МиГ-29 на Украйна.

Попита реторично какво очаква Русия, дори да превземе цяла Украйна. По думите ѝ пътят за решаване на конфликта е дипломацията.

Според нея Европа е много зависима от руския газ, но не е невъзможно да бъдат потърсени алтернативни източници.

До края на тази година трябва драстично да бъдат намалени зависимостта в ЕС от доставките на руски природен газ, а до 2030 г. тя да бъде напълно преодоляна, коментира Нейнски.

"Не е толкова просто, защото се изисква и промяна в инфраструктурата, Европа и САЩ и техните съюзници по света са твърдо решени да не допускат повече Русия да използва енергийните си ресурси като политическо оръжие, а вече и като военно", заяви Нейнски.

Тя допълни, че от практична гледна точка позицията на България по темата е оправдана, но не и от морална. България може да се включи в поетапното ограничаване на доставките от Русия, освен това правителството търси доставки от Азербейджан, За съжаление, реверсивната връзка с Гърция се забави изключително много, допълни бившият външен министър.

Като бивш посланик в Турция Нейнски коментира и турската позиция за конфликта Русия-Украйна. Отчете, че страната не се е включила в икономическите санкции и не е затворила въздушното си пространство за руски самолети.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха от Молдова българи и украинци с правителствения самолет (Снимки)
Евакуираха от Молдова българи и украинци с правителствения самолет (Снимки)
Виктория Томова достигна основната схема в Индиън Уелс
Виктория Томова достигна основната схема в Индиън Уелс