НОВИНИ

САЩ критикуваха заявката на Полша да даде изтребители на Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:15, 09.03.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
сащ критикуваха заявката полша даде изтребители украйна
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съединените щати разкритикуваха заявката на Полша, че е готова да предаде своите изтребители МиГ-29 на Украйна. Варшава заяви, че ще изпрати своите самолети в базата "Рамщайн" в Германия незабавно и безвъзмездно.

В същото време Варшава иска от Вашингтон да предостави употребявани самолети със съответните оперативни възможности. След искането на украинския президент Володимир Зеленски американски конгресмени настояха пред президента Джо Байдън да договори доставки за Украйна на бойни самолети, които украинските пилоти са обучени да управляват.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза пред журналисти, че Варшава не е готова да достави самостоятелно изтребители на Украйна. Полша и НАТО не са страни във войната, затова решенията се вземат от всички партньори в Алианса, посочи премиерът. От Пентагона обявиха намерението на Полша като "неуместно", а вторият дипломат на Вашингтон - Виктория Нюланд коментира темата:

"Чух решението на полското правителство буквално докато шофирах насам. Доколкото ми е известно, то не е консултирано с нас. Не сме уведомени, че планират да ни дават самолети. Но както знаете, от дни се водят разговори по темата, след молбата на украинската страна за съдействие. Ще продължим да следим темата", заяви Виктория Нюланд, заместник държавен секретар на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кока-Кола", "Пепси", "Макдоналдс" и "Старбъкс" се изтеглят от Русия
"Кока-Кола", "Пепси", "Макдоналдс" и "Старбъкс" се изтеглят от Русия
Русия обяви нов режим на затишие
Русия обяви нов режим на затишие