НОВИНИ

Специално за БНТ: Италиански журналист с разказ за най-опасния евакуационен маршрут между Киев и Иприн

Александър Марков
от Александър Марков
20:18, 09.03.2022
5757
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Специално за БНТ италианският журналист на свободна практика Клаудио Локатели разказва за един от най-тежките евакуационни маршрути в света в момента. Няколко километра между град Ирпин и Киев, по които - през гори, разрушени мостове и непрестанен обстрел - хиляди украинци опитват да спасят живота си.

Котката Алтън, нейната стопанка, синът на жената и журналистът на свободна практика и бивш боец в Сирия Клаудио Локатели бягат по вероятно най-опасните няколко километра в света: между градовете Буча, Ирпин и Киев.

В Ирпин пътищата минават през гори, окопи, разрушени мостове, хиляди бежанци и руско-украински взаимен обстрел. Клаудио попада в капан.

"С евакуационния автомобил достигнахме ъгъла на висока сграда и в този момент видях убит човек на земята. Преминахме десет метра, обърнахме се и видяхме руските танкове - буквално пред нас. Избягахме бързо, връщайки се с автомобила назад. В момента, в който обърнахме и се опитахме да избягаме, шофьорът даде знак на другите евакуационни автомобили, че има руски танкове между сградите", обясни Клаудио Локатели.

Клаудио и операторът му са откъснати от разрушения мост, под който хиляди хора ежедневно бягат от Ирпин под непрекъснат артилерийски обстрел. Влизат в гората с няколко бежанци.

"Не можехме да се върнем по обратния път. Решихме да последваме група хора, които бягаха от Буча, друг град на фронтовата линия. Ходехме през гората в продължение на пет километра, заедно с моя оператор", разказва журналистът.

Десетки хора обаче остават в Ирпин. Журналистическият дълг тласка Клаудио обратно към града.

"Видяхме как хората от граждани се превръщат в бежанци".

Попадат под поредния обстрел. Трима души загиват - двама възрастни и едно дете.

Специално за БНТ: Журналистът Бруно Бекман от Киев, където със страх очакват съдбата на града

В призрачния Киев Клаудио е един от малцината останали журналисти. На блокпостове, в окопите, сред множеството, чакащо евакуация на гарата, под обстрел - Клаудио остава в украинската столица.

"Ежедневният живот в Киев е постоянна борба за живот - да се намери храна, да се намери гориво. Прикриваш се, влизаш в бункери в момента, в който прозвучат сирените за въздушна тревога", казва Локатели.

В Киев става свидетел на унищожаването на камион с муниции, предназначен за саботажните групи в града.

"Успяхме да запишем и саботьори, които бяха арестувани пред очите ни от украинската Национална гвардия. За някои от тях беше потвърдено, че са саботьори, други бяха просто крадци. Това е военно положение, ние сме във война".

Клаудио е бивш боец от сирийските сили за защита на народа и доброволец в Италия по време на пандемията. Отразявал е конфликтите в Нагорни Карабах и американската евакуация от Афганистан.

"Аз нямам проблем да жертвам живота си за правилната кауза. Докато можем да предаваме - ще останем", категоричен е журналистът.

Клаудио остава, защото иска да провери фактите на терен и да ги предаде на света и на своята многохилядна аудитория във Фейсбук. Всяко негово включване в социалната мрежа е гледано от 40 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогноза: Цените на горивата у нас плавно ще се повишат
Прогноза: Цените на горивата у нас плавно ще се повишат
Британски милиардер с интерес към Челси
Британски милиардер с интерес към Челси