НОВИНИ

Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на цели поколения

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 10.03.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Спасението на българските евреи през Втората световна война е резултат на нравствения капитал на цели поколения, заяви президентът Румен Радев. Той отправи послание по случай 79 години от спасяването на българските евреи.

По думите му по традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението на българските евреи и в същото време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна епоха.

"През 1943 година българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България – православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи", допълва Румен Радев.

Държавният глава добавя, че отхвърлили удобството на конформизма, изправили се срещу безразличието, предците ни не са позволили депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи. Така те завещаха и на нас частица от своята дързост и доблест, от вярата в човешкия живот, заявява Румен Радев.

"През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания. Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война", подчертава Румен Радев.

Според него историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва.

"За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна", завършва президентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Златков се класира на 28-о място в слалома на Световното за младежи
Калин Златков се класира на 28-о място в слалома на Световното за младежи
МОН предлага по-ранно започване на учебната година и удължаване на учебното време
МОН предлага по-ранно започване на учебната година и удължаване на учебното време