НОВИНИ

От "Възраждане" искат разследване на членове на МС за контакт с чужди посолства

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:56, 10.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов поиска службите да проверят министрите и депутатите за връзки и зависимости от чужди посолства и фондации, както и дали външни сили оказват влияние върху политика на България. Това стана в отговор на поисканата вчера от управляващите проверка дали Костадин Костадинов представлява заплаха за България заради посещението си в Украйна и твърдението му, че е върнат с черен печат в паспорта. Досега няма реакция на службите.

От партия "Възраждане" настояват службите да разследват и кой е разпоредил предоставянето на информация на украинските служби за председателя им Костадин Костадинов, който сам каза, че е бил в Украйна, откъдето е върнат с черен печат и с думите, според неговия разказ, да се благодари, че се е отървавал само с това, защото трябвало да го застрелят като руски агент. Питат кой е казал, че той е представител на проруска партия.

"Не знаем дали това уведомяване е станало със или без знанието на Кирил Петков. Искрено вярвам, че е станало без негово знание, защото ние можем да имаме политически различия, но не считам, че този човек би могъл да ми подпише смъртната присъда, изпращайки невярна, фалшива и клеветническа информация за мен", заяви Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

Искането на "Възраждане" е в отговор на вчерашната декларация на партия "Продължаваме промяната", в която беше поискано Костадинов да бъде проверен дали е заплаха за националната сигурност.

"Какво правят ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване", военното разузнаване и МВР и дали информацията, с която разполагат, е по-всеобхватна от изнесената в публичното пространство? България не е във война, но водените в непосредствена близост до нашите граници военни действия ни карат да вярваме, че българските граждани заслужават всички отговори за рисковете към националната сигурност", заяви Росен Костурков.

От украинското посолство не дават официална информация. На питане на "Свободна Европа" първият секретар на украинската дипломатическа мисия в София Олег Охотник е отговорил лаконично - "Не знаем какво е станало с г-н Костадинов през почивните дни".

По темата работиха: Десислава Маркова, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руснакът Даниил Медведев: Искам да играя тенис, но сега ситуацията е такава
Руснакът Даниил Медведев: Искам да играя тенис, но сега ситуацията е такава
Обвиненият за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест
Обвиненият за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест