НОВИНИ

Украинските бежанци в Свищов започнаха курсове по български език

bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 10.03.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

В град Свищов започнаха провеждането на ускорени курсове по български език за украинците, които са настанени там. Целта е по този начин възрастните да получат знания, които да им помагат за по-лесното адаптиране в страната, както и при започването на работа. При децата обаче това е задължително условие, за да започнат да посещават детска градина и училище.

14-годишната Вяра и 9-годишният Глеб са от село Заря, Одеска област, където живеят много бесарабски българи. Затова и двамата добре разбират и говорят български език, но не познават граматиката.

"Аз съм от село Заря", казва Глеб.

На български език го учат родителите му.

"Аз искам тук да науча целия български, искам на училище да ходя", споделя още момчето.

"В нашето село всички знаят български език. Искам да науча български език и да се уча тук", казва и Вера и споделя, че иска да ходи на училище тук.

Преди обаче да могат да започнат да посещават детска градина и училища Вяра, Глеб и останалите украински деца, ще посещават интензивни курсове по български всеки ден, които са организирани в Центъра за обществена подкрепа.

"В началото ще се запознаем, ще научим българската азбука, ще научим за семейството, за училището, за детската градина, как прекарват времето си, за да можем да ги подготвим, евентуално да влязат в класни стаи. Децата са на различна възраст от 5 до 15 години имаме, съобразено е с учебни материали, но ще бъде по-достъпно поднесено, за да може по- бързо и лесно да усвоят материала", казва Искра Гайдарова от Център за обществена подкрепа-Свищов.

Заедно с децата курс по български език посещават и много от възрастните, които искат да се устроят в Свищов и да започнат работа там.

"Искаме да го познаваме по-хубаво, за да може да разговаряме без проблеми, да комуникираме с хората, да се разбираме. Искаме да се опитаме тук да се устроим, много ни се нрави България, много ни е родно", казва Мария Нейкова.

"Този курс ще продължи до тогава, до когато има такава необходимост. Ще видим във времето с каква интензивност ще се провежда, какви са темповете на изучаване. Целта е те лесно да се адаптират към нашите условия на живот, да могат да влязат децата и учениците в детските градини и училищата, да могат възрастните самостоятелно да се справят", информира Анелия Димитрова – зам.-кмет на община Свищов.

"Подготвила съм един учебник за чужденци, който започва с елементарната тема за запознанство, комуникация с други хора, работа. Елементарните знания, за да могат да комуникират с българи, да могат сами в обществото вече сами да се оправят", споделя Галя Рошелова – учител на български език.

В Свищов вече са настанени над 130 украинци в социалните центрове, частни домове и хотели, както и в базата на Стопанска академия.

Репортер: Мирела Дончева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС подкрепи кампания на УЕФА за женския футбол
БФС подкрепи кампания на УЕФА за женския футбол
Руснакът Даниил Медведев: Искам да играя тенис, но сега ситуацията е такава
Руснакът Даниил Медведев: Искам да играя тенис, но сега ситуацията е такава