НОВИНИ

Отварят 7 хуманитарни коридора в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:05, 10.03.2022
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко трима души - сред тях и дете, са загинали при руската атака срещу детска болница и родилен дом в украинския град Мариупол. 17 души са ранени, съобщи заместник-кметът на стратегическото пристанище, което от няколко дни е под руска обсада.

В турския курорт Анталия в опит за постигане на мир разговарят външните министри на Украйна и Русия - Дмитро Кулеба и Сергей Лавров. На територията на Украйна днес действат седем коридора за евакуация на цивилни.

Домакин на първата среща на високо равнище между Украйна и Русия след началото на военните действия е първият дипломат на Турция - Мевлют Чавушоглу. Преди общия разговор той се срещна за кратко поотделно с колегите си Сергей Лавров и Дмитро Кулеба.

След срещата на външните министри: Украйна нарече преговорите "сложни", Русия се обяви за "студен мир"

Експерти не очакват пробив, но разговорът ще бъде повод за продължаване на диалога. Въпреки че няма надежда за бързо намиране на дипломатически изход, руската и украинската делегации в Беларус имат готовност да заседават, ако Лавров и Кулеба сближат позициите на Киев и Москва.

Рано сутринта въздушната тревога в Киев беше отменена, денят в украинската столица започна с химна.

На територията на Украйна днес действат седем коридора за евакуация на цивилни граждани. Вчера от възможността да напуснат градовете, най-тежко засегнати от конфликта, са се възползвали най-малко 35 000 души.

Според властите в Мариупол, който е под руска обсада вече няколко дни, атакуваната вчера болница е третото лечебно заведение в града, поразено от руските военни. Русия твърди, че персоналът и пациентите отдавна са изведени и сградата е била използвана с военни цели. Нападението беше остро осъдено от международната общност. Президентът Володимир Зеленски го сравни с военно престъпление.

"Никога не сме правили и никога не бихме направили нещо подобно на това военно престъпление с някой от градовете в Донецка, Луганска или която и да е област. С нито един от градовете на Земята. Защото ние сме хора. А вие?", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

По информация на Световната здравна организация обаче от началото на руската инвазия в Украйна са поразени 18 болнични заведения. Според съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна сражения се водят в предградията на Киев. Руското министерство отчете колко украинска техника е изведена от строя.

"От началото на операцията са унищожени 2911 обекта от военната инфраструктура на Украйна. Сред тях - 97 самолета, 107 безпилотни летателни апарата, 141 зенитно-ракетни комплекси за ПВО, 86 радиолокационни постове, 986 танка и други бойни бронирани машини", допълни Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

От Белия дом предупредиха, че в близките дни Русия може да използва химическо оръжие в Украйна, но отхвърлиха твърденията на Москва, че Киев е разработвал незаконна програма за такъв тип оръжие.

Вицепрезидентът Камала Харис е в Полша, където ще разговаря с президента и премиера на страната. Полша поема най-големия поток украински бежанци. Близо 13 милиарда долара е размерът на поредния пакет финансова помощ, който Вашингтон одобри за Киев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роман Абрамович не може да продаде Челси заради новите санкции
Роман Абрамович не може да продаде Челси заради новите санкции
Започва "София Филм Фест"
Започва "София Филм Фест"