НОВИНИ

Вече 17-и ден товарният кораб "Царевна" е блокиран на пристанището в Мариупол

bnt avatar logo
от БНТ
13:08, 10.03.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Вече 17 дни товарният кораб "Царевна" с 18 моряци на борда е блокиран в украинското пристанище Мариупол. Екипажът не може да бъде евакуиран, тъй като Русия не допуска кораби в Азовско море, пристанището е затворено от украинските власти, а подходният канал е миниран.

Корабът "Царевна" акостира в пристанище Мариупол на 21 февруари. На борда му има 17 български и един украински моряк. Управителят на фирмата, наела екипажа, каза, че всички моряци са в добро здравословно и психическо състояние и имат храна за около месец напред.

"Осигурени са, по информация от представители на корабособственика, храна, вода, гориво. Наред са, чуват се по 4 пъти на ден, но просто не можем да тръгнем", обясни Николай Стефанов, управител на фирмата, наела екипажа.

Близките на моряците се чуват всеки ден с тях по сателитен телефон.

"Помолихме да бъде осигурена сателитна връзка, при която всеки от роднините да може да чуе за 2 - 3 минути своя близък на борда, да се успокоят един друг, че тук е наред, че там е наред и да стискат зъби да свърши тази нечовешка трагедия", каза Стефанов.

Освен кораба "Царевна" в пристанище Мариупол са блокирани още 80 търговски кораба.

"Имаме кораб на БМФ, който също е там до нас. Кризата е голяма, имаме кораби, които пристигнаха без провизии, не можаха да заредят, доколкото знам, и там положението е тежко", допълни директорът на фирмата.

Николай Стефанов съобщи, че предстои среща на Международната морска организация, на която ще бъдат обсъдени възможностите за евакуация.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невяна Владинова: Обожавам държавата си и съм доволна, че имам възможността да се развивам в нея
Невяна Владинова: Обожавам държавата си и съм доволна, че имам възможността да се развивам в нея
Облачно, с температури между 0° и 5° през деня
Облачно, с температури между 0° и 5° през деня