НОВИНИ

Специално пред БНТ: Защо световноизвестният тенисист Серхий Стаховски се включи в отбраната на Киев

bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 11.03.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Европа
Слушай новината

Войната преобърна хиляди съдби - хора от различни поприща изоставиха заниманията си и се включиха в отбраната Киев. Световноизвестният тенисист Серхий Стаховски изостави спортната си кариера и се включи като доброволец на страната на украинската армия. За тежкия избор да захвърлиш всичко познато, той разказа специално за БНТ. С него разговаря Стефан Георгиев.

Гейм, сет, мач! Думите, с които се възвестява краят на всеки двубой в тениса. Участвалият 37 пъти в основната схема на турнири от Големия шлем Серхий Стаховски обаче сега иска да бъде възвестен единствено краят на войната. Сраженията го карат да се завърне в страната си и да опита да помогне на бойното поле.

Постъпката предизвиква реакция на колегата му - Новак Джокович, като разговорът между двамата става обществено достояние благодарение на социалните мрежи. Откриваме Стаховски в Киев.

В Киев в момента е относително спокойно. В покрайнините на града положението е доста зле. Особено в Буча, което е на около 15 километра от Киев, ситуацията е изключително тревожна. Там има много руски военни части, както и украински цивилни, които не могат да напуснат района. Руснаците не им позволяват да го сторят. Пак казвам - в Киев е спокойно, макар сирените за въздушна тревога да влизаха в употреба до 7 пъти на ден. В момента проблемите са най-вече в Харков и Мариупол, където бомбардировките са доста по-солидни, казва Серхий Стаховски.

Макар никога да не покори върховете в турнирите от голямата четворка, сега Стаховски с лекота печели Големия Шлем на човешките качества, включващ самоотверженост, решителност, доблест и смелост. Смелост да вземеш едно отвратително тежко решение.

БНТ: Как се решаваш на подобно нещо - да отидеш на фронта и да се биеш за родината си?

Това е решение, което се надявам, че нито един баща няма да изпита на гърба си: да остави децата и съпругата си, за да ги защити на бойната поле. Не бих казал, че моето решение е правилно, просто защото каквото и да бях сторил, нямаше да е правилно. Ако бях останал у дома, щях да се критикувам. А сега, когато съм тук, съм изоставил децата си. Няма печеливш ход, но доста украинци направиха точно това в името на оцеляването на нашата страна. Получаваме помощ от много точки на света. Да, хаосът царува, но някак владеем положението. Разбира се - всичко може да се промени светкавично, казва Серхий Стаховски.

Посланието на Стаховски е колкото ясно, толкова и плашещо. Ще се бием. Колкото трябва.

Иска ми се хората в България да разберат, че украинците искат мир, но този мир няма да бъде постигнат чрез загуба на земята ни. Ще се сражаваме, докато е необходимо и докато имаме хора. Немислимо е през 21 век една страна да заплашва всички с употреба на ядрени оръжия. Те дори не се защитават, те убиват цивилни граждани, сред които и деца. Атакуват местности и квартали, в които няма военна техника. Да, руснаците също дават жертви, но това са обучени войници. Докато ние губим хиляди цивилни граждани. Това е разликата, допълва Серхий Стаховски.

Печелил и губил доста битки на корта в кариерата си, Серхий Стаховски сега иска да спечели само още една - тази за родината си. След която всичко да бъде спокойно, а не след възвестяването на края й да се чуят думите: Гейм. Сет. Плач...

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ ЗА БИТКАТА В КИЕВ ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордна инфлация за февруари отчитат в Гърция
Рекордна инфлация за февруари отчитат в Гърция
Проф. Марковски, Полша: Срещата между Лавров и Кулеба беше подигравка
Проф. Марковски, Полша: Срещата между Лавров и Кулеба беше подигравка