НОВИНИ

Проф. Марковски, Полша: Срещата между Лавров и Кулеба беше подигравка

bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 11.03.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

1,4 милиона бежанци прие Полша от началото на войната в Украйна. Бежански лагери няма - изданието "Политико" сравнява ситуацията с тази с евакуацията на британските войници от френските брегове при Дюнкерк в началото на Втората световна война, когато стотици обикновени хора с малки лодки прекосяват Ламанша, за да спасят своята армия. Така е и Полша днес - основно доброволци посрещат и подслоняват бежанците. Полша влезе в новините и с изненадващото предложение да предостави своите руски самолети на Украинската армия, но вероятността това да се случи е малка. С поглед към войната в Украйна от Варшава - темата в "Светът и ние" коментира Радислав Марковски, професор по политология в университета там.

Всички признават, че нещо в западната дипломация не върви добре, Полша и Балтийските страни имат особена история с Русия. Беше кристално ясно, че Путин не желае да се съобразява с международните правила на играта, смята проф. Марковски. Ние в Европа и света след Втората световна война сме решили категорично, че международните граници не са обект на дискусии и не бива да се променят, подчерта професорът.

По повод последните преговори между външните министри на Русия и Украйна, той заяви:

Срещата между Лавров и Кулеба беше подигравка. От страна на Лавров, това беше пропагандна среща. Не можеш да кажеш на отсрещната страна, че трябва да се откаже от всичко, това е инфантилно, несериозно.

Относно готовността на Полша да предостави своите руски самолети на Украинската армия, професорът обясни:

Проблемът беше, че полското правителство не консултира това с американците. Тези самолети са с добро качество и ще помогнат на украинците да защитят небето си.

Проф. Марковски заяви, че никога не е бил толкова горд с полското общество, което прави много повече, отколкото се е очаквало от него.

Стискам палци ЕС да се държи твърдо с Полша по отношение върховенството на закона, допълни професорът.

Относно темата за ускорена процедура за приемане на Украйна в ЕС, професорът отговори, че "дяволът е в подробностите".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално пред БНТ: Защо световноизвестният тенисист Серхий Стаховски се включи в отбраната на Киев
Специално пред БНТ: Защо световноизвестният тенисист Серхий Стаховски се включи в отбраната на Киев
Роналдо и Кавани се завръщат срещу Тотнъм
Роналдо и Кавани се завръщат срещу Тотнъм