НОВИНИ

"Булгаргаз" предлага над 38% увеличение на газа през май

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:31, 11.03.2022
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната газова компания "Булгаргаз" предлага цената на природният газ от май да се увеличи с 38,6% спрямо сега действащата. Така 1 мегаватчас синьо гориво ще струва 157,73 лева. В момента газът се продава за 113,73 лева за мегаватчас.

Новата цена на газа ще стане факт едва след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Първо обаче ще бъде постановена цена на синьото гориво за април. Преди месец газовият доставчик предлагаше намаление на цената до 113,85 лева за мгвтч. След това обаче, цените на газът на световните пазари достигнаха до рекордно високи стойности.

Така е малка вероятността да бъде намалена цената на газа от април. Ако обаче това се случи, увеличението за май месец би било 38,5%. Окончателни предложения за новите цени, "Булгаргаз" ще внесе в КЕВР на 1 април и 1 май, съответно.

При покачване на природния газ с повече от 5% се очаква промяна и на цената на парното и топлата вода. Ако бъде въведено увеличение от над 35%, това би означавало ръст на отоплението с между 11 и 16 на сто.

Кирил Петков: Засега няма да се вкарват санкции за газа и петрола

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо и Кавани се завръщат срещу Тотнъм
Роналдо и Кавани се завръщат срещу Тотнъм
Промени за женския национален отбор по волейбол в Европейската златна лига
Промени за женския национален отбор по волейбол в Европейската златна лига