НОВИНИ

Битката за Киев се очаква до дни

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:20, 11.03.2022
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Поне 78 деца са били убити в Украйна от началото на руската инвазия, съобщи украинският омбудсман по човешките права Людмила Денисова. Украйна обвини руската армия в удар срещу психиатрична клиника в източния град Изюм, но уточни, че няма жертви, защото пациенти и персонал са били в скривалище. Руските сили се прегрупират и вземат на прицел нови украински градове. Британски оценки очакват до дни щурм на столицата Киев.

Руските сили край Киев са напреднали с няколко километра през последното денонощие и частите, които се придвижват от северозапад вече са на 15 километра от центъра на града, констатира американски представител.

Сателитни снимки показват, че руската военна колона се е разпръснала и частите са заели позиции около украинската столица в очевиден опит да я обкръжат. Артилерийски подразделения вече са на огневи позиции.

Русия твърди, че е превзела град Волноваха, обстрелвани са градовете Днипро и Луцк

Половината от населението на Киев го е напуснало, градът е превърнат в крепост, твърди кметът Виталий Кличко. Анализатори се опитват да разгадаят руските планове.

"Битката за Киев се очертава като мащабна. Следим този конвой от дни. Въпросът е докъде Русия е готова да стигне. Сраженията ще бъдат изключително брутални, ако Русия реши да проведе някаква форма на обсада и да се опита да влезе със сила заради терена, заради географията. Киев е град, много труден за контролиране.", казва Матийо Булег - Чатъм Хаус.

16 000 доброволци от Близкия изток са готови да се сражават за Русия в Украйна, твърди Москва. Сред тях вероятно има много сирийски бойци с опит в градските сражения.

"Ако има доброволци, които са готови да дойдат без заплащане в помощ на хората в Донбас, то ние трябва да реагираме и да им помогнем да стигнат до зоната на бойните действия. Що се отнася до оръжието, доставено на Украйна, най-вече западно производство, попаднало в ръцете на руската армия- подкрепям идеята то да бъде предадено на военните подразделения на Донецката и Луганската народни републики.", заяви Владимир Путин - президент на Русия.

Сред новите цели на руската армия са Луцк на северозапад, където са обстрелвани летище и завод за реактивни двигатели. Мишена е станало и летище в Ивано - Франкивск на югозапад. Три въздушни удара е имало и срещу Днипро, където всички мостове и пътища са строго охранявани от украински части.

"Това е патриотична война с упорит враг, за който нямат значение собствените му хиляди жертви. Враг, който сега събира резервисти и наборници от цяла Русия, за да ги хвърли в ада на тази война. Враг, който реши да използва наемници срещу нашите граждани. Убийци от Сирия, където всичко е разрушено, като това, което правят в нашите Мариупол, Харков, Охтирка, ЧернИгов, Волноваха, Изюм", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Как се лекуват и евакуират онкоболните деца в Украйна? Лекар от Лвов с разтърсващ разказ

Има сведения, че Русия вече е използвала термобарична бомба, която е забранено оръжие за населени места. Украйна отхвърли руски твърдения, че притежава химически оръжия, Вашингтон заяви, че така Москва би оправдала свое използване на подобни средства.

По данни на Русия от началото на войната са извадени от строя над 3200 военни обекта на Украйна. САЩ заявиха, че през следващите дни транспортирането на оръжие за Украйна ще стане по-трудно и Вашингтон трябва да търси алтернативи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима родни борци ще спорят за бронза на Евро 2022 до 23 години
Трима родни борци ще спорят за бронза на Евро 2022 до 23 години
Кола помете мъж на бул. "Цариградско шосе" (Снимки)
Кола помете мъж на бул. "Цариградско шосе" (Снимки)