НОВИНИ

Как се лекуват и евакуират онкоболните деца в Украйна? Лекар от Лвов с разтърсващ разказ

bnt avatar logo
от БНТ
07:17, 11.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Слушай новината

Страхувам се, че ако не спре агресията на Путин и Русия, пациентите в детската онкология, ще станат повече. Тази мрачна прогноза направи в "Денят започва" д-р Александър Истомин, детски лекар, който в момента е в детската болница в Лвов. По думите му при липсата на лекарства и химиотерапия в мазетата, съществува риск лечението да не е успешно и да се развият рецидиви. Пътуването при евакуация води до инфекциозни усложнения, каза още той.

Д-р Истомин заяви, че в момента онколозите се занимават само със симптоматично лечение. Децата не могат да се лекуват в Киев и в другите градове, защото постоянно има бомбардировки. Самият той не е почивал 11 дни. Пациентите от детската онкология в Киев вече са евакуирани.

"Не можем да оказваме специализирана помощ. Провеждането на химиотерапия в мазетата е в нарушение на всички стандарти на лечение. Ние сега работим като лекари евакуатори - помагаме на нашите пациенти да напуснат страната и да се лекуват в чужбина. Всички пациенти в Киев са евакуирани, някои с помощта на координационната група, други самостоятелно. В Киев евакуирах 90 пациенти при минусови температури. Всички онкопациенти на детска възраст са или в Полша или се готвят да заминат за Полша. Пациентите от Чернигов, Одеса, Харков и други градове също са евакуирани", разказа д-р Истомин.

Сега в болницата в Лвов има над 180 деца. Някои са в по-тежко състояние, други по-леко. Д-р Истомин заяви, че не могат да приемат повече пациенти. Лекарят каза, че се работи върху съставянето на четвърти дипломатически конвой, който най-вероятно ще тръгне утре.

"Преместването на толкова тежко болни пациенти в такива условия е голям риск за здравето им. Някои е трябвало да пътуват с влак, автобус, а всички са с много нисък имунитет и сега се борят и с инфекции. Това несъмнено също е такова престъпление срещу децата, както бомбардировките на Русия по детски болници, когато загиват наши деца, но те не са така видими", каза той.

Вижте целия разговор във видеото

Снимки: БГНЕС

Кадрите са от 1 март, от мазето на детската болница в Киев, където бяха настанени пациентите.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин от Одеса: Другите райони на Украйна имат по-голяма нужда от хуманитарна помощ от Бесарабия
Българин от Одеса: Другите райони на Украйна имат по-голяма нужда от хуманитарна помощ от Бесарабия
40 000 души са евакуирани вчера от опасните зони в Украйна
40 000 души са евакуирани вчера от опасните зони в Украйна