НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Войната в Украйна ще понижи прогнозата за глобалния растеж

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
06:19, 11.03.2022
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна и мащабните санкции срещу Русия предизвикаха свиване на глобалната търговия и рязко повишиха цените на храните и енергията. Те ще принудят Международния валутен фонд да намали прогнозата си за глобалния растеж следващия месец.

Това заяви управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева. Тя допълни, че безпрецедентните санкции, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, са предизвикали рязко свиване на руската икономика и тя е изправена пред "дълбока рецесия" тази година.

Международният валутен фонд няма програмни или политически отношения с Русия в този момент и офисът му в Москва не функционира.

"Безпрецедентните санкции доведоха до рязко свиване на руската икономика и навлизане в дълбока рецесия. Огромното обезценяване на валутата води до повишаване на инфлацията. Това сериозно влошава покупателната способност и стандарта на живот за голяма част от руското население. разпространението на този ефект върху съседните държави също е значително.

По-специално страните, които са тясно свързани с руската и украинската икономика. Въздействие има върху Централна Азия, Кавказ, Молдова, балтийските държави. Войната в Украйна има трагично въздействие. Имаме свиване на икономиката в Русия и вероятно въздействие върху цялата световна икономическа перспектива. Следващия месец ще преразгледаме нашите прогнози за растеж", каза Кристалина Георгиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима вицепремиери и 11 министри на парламентарен контрол
Трима вицепремиери и 11 министри на парламентарен контрол
Втори ден на срещата на върха във Версай
Втори ден на срещата на върха във Версай