НОВИНИ

Руслана пред БНТ: "Сърцата на всички украинци туптят в един ритъм"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:25, 10.03.2022
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Съпротивата в Украйна има своите силни гласове. Един от тях е певицата Руслана - победителката от Евровизия 2004 и политически активист - участник в протестите на Майдана, а после и депутат. За силата да твориш дори тогава, когато около теб падат бомби и за смелостта да останеш там, където животът ти е в опасност - вижте част от интервюто, което Руслана даде специално за БНТ.

А цялото - гледайте тази неделя в предаването "Денят започва с Георги Любенов". С Руслана разговаря Джанан Дурал.

Тези кадри са заснети преди дни. Украйна е подложена на ежедневни удари. И докато над 2 млн. души потърсиха спасение извън страната, хора като Руслана отказват да си тръгнат. Тя остана и ежедневно разказва какво се случва в родината ѝ. Да се свържем беше трудно - и тя, като много други, е принудена да се укрива, често на места без ток и интернет.

"Не, не ни е страх. Ние сме силни. Вярвайте ми - нашите войници, нашата армия, украинците, всички сме едно. Сърцата на всички ни туптят в един ритъм. Ние сме едно цяло, тук няма "аз", има само "ние". Но се нуждаем от помощта ви. Не можем повече да стоим и да гледаме какво се случва в Украйна", каза Руслана.

За нея най-голямата заплаха е това, че в момента светът не знае какво се случва в украинските атомни електроцентрали.

"Най-големият проблем и най-голямата опасност остават "Чернобил" и "Запорожие". Ситуацията е ужасна, защото изтичане на радиация може да доведе до "Чернобил 2". Руските войски в момента са окупирали двете централи, а ние нямаме никаква връзка с хората там. Не можем да им се обадим, не знаем какво точно се случва там. Аз самата отправих няколко молби към МААЕ да сформират в радиус от 30 км там зона, забранена за достъп. А също така - да се затвори въздушното ни пространство", каза Руслана.

Да е гласът на съпротивата не е нещо ново за украинската звезда. През 2014 г. прекара седмици на Майдана. И знае, че това има своята цена.

"Аз съм сред хората, които винаги са били противници на Путин и сред тези, които са си навлекли гнева му. Да си популярна личност, която си позволява открито да го критикува чрез медиите. Няма никакво значение къде се намирам, защото никога не съм в безопасност. Но не мисля за това. Никога не мисля за това. Много повече се притеснявам за хората, които са изложени на опасност. Които нямат какво да ядат, нямат къде да спят. Нямат нищо. Знаете ли колко много семейства не знаят как са близките им и дали са живи. Вече няма ток, нямаме батерии на телефоните си, един по един хората изчезват. Това са нещата, за които мисля. Не за себе си", допълва тя.

И дори сега, когато страната ѝ е подложена на военна офанзива, Руслана избира да прави това, което умее най-добре - да пее. Песента си "Жива съм" посвещава на всички, които отказват да се предадат.

"Дали си актьор, музикант, боксьор или футболист - в момента това няма никакво значение, ако си украинец. Ако си украинец - значи се бориш. Бориш се за страната ни. Сега всички сме войници, които се борят за мир. Правим всичко по силите си да сложим край на тази война. Загубихме много време, прекарахме много безсънни нощи, но сме готови на всичко, готови сме да дадем и живота си, за да спрем тази ужасна война", каза още Руслана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС отложи гласуването за предсрочно отстраняване на Иван Гешев (Обзор)
ВСС отложи гласуването за предсрочно отстраняване на Иван Гешев (Обзор)
Кой ще плаща за лечението на украинските бежанци у нас?
Кой ще плаща за лечението на украинските бежанци у нас?