НОВИНИ

Кой ще плаща за лечението на украинските бежанци у нас?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:17, 10.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Здраве
Слушай новината

Проблем с достъпа до здравна грижа на бягащите от войната. Много от тях все още не са подали заявление за международна закрила и имат право само на спешна помощ. В някои болници преглеждат и лекуват украински граждани за своя сметка. В други обаче чакат указания от здравните власти и се питат кой, кога и как ще плаща.

Във всички общински поликлиники във Варна преглеждат безплатно бягащите от войната в Украйна след предварително записан час.

"Основно специалистите, които са били необходими са пулмолог, психиатър, педиатър, УНГ", обясни Анастасия Георгиева - директор на дирекция 'Здравеопазване" в община Варна.

Осигурена е и безплатна дентална помощ за украинските граждани.

"На ниво болнична помощ, където нещата стават още по-сложни, по-високи разходи очакваме и конкретни указания от държавата", каза Анастасия Георгиева.

От здравното министерство съобщиха, че бягащите от войната, които са подали заявление за международна закрила, получават здравна грижа като тази на здравноосигурените българи. В "Александровска" болница е приет мъж от Одеса, който има здравноосигурителни права за следващите 3 месеца.

Да се приютят у нас от началото на войната са решили около 29 000 души. Подадените заявления за международна закрила в Агенцията за бежанците са 263.

"До подаването на молби за статут гражданите, които идват от Украйна, не могат да се възползват от правата на здравноосигурените български граждани", каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

За да получат лечение, те трябва да имат съответната застраховка. В противен случай може да получат само спешна помощ. В столичната болница "Лозенец" здравна грижа са потърсили около 20 души.

Прегледите и лечението на пациентите, които не чакат закрила вероятно ще е за сметка на болница "Лозенец". В "Александровска" се питат кой ще възстанови разходите им, ако пациент без заявление за закрила има нужда от скъпо лечение или операция.

"Ако този брой на такива пациенти стане прекалено голям и обемът на разходите непосилен за търговското дружество - тогава би възникнал проблем", обясни д-р Атанас Атанасов- директор на УМБАЛ "Александровска".

Болниците няма да поемат сами разходите за спешните случаи. За тях има осигурен механизъм, увери здравният министър. Търсят се възможности всички украински граждани, потърсили убежище у нас, да получат необходимото им медицинското обслужване, съобщиха от здравното министерство.

Как обаче ще бъде решен проблемът Сербезова не обясни. Не стана ясно и от къде ще дойдат парите за лечение на украинските граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руслана пред БНТ: "Сърцата на всички украинци туптят в един ритъм"
Руслана пред БНТ: "Сърцата на всички украинци туптят в един ритъм"
Оценяват щетите от войната в Украйна на над 100 млрд. долара
Оценяват щетите от войната в Украйна на над 100 млрд. долара