НОВИНИ

Цената на олиото: Има ли злоупотреби на българския пазар?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:10, 10.03.2022
6413
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

България разполага със слънчоглед за производство на олио за четири и половина години напред. Това заяви днес вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и призова хората да не се презапасяват. Защото по думите ѝ повишеното търсене води до по-високи цени на олиото.

Нашият екип извърши проверка днес предимно по големите вериги в столицата, а с помощта на кореспондентите ни в страната проверихме и какво се случва и в по-малките ни градове. Картината е доста пъстра и разнопосочна.

В повечето големи търговски вериги в София средната цена на литър олио е около 3,70 - 4 лв., Никъде нямаше опашки в столицата, нито презапасяване.

Не така обаче стоят нещата в страната. Наши зрители от Русе ни изпратиха снимки, на които се вижда, че в някои магазини олиото надхвърля 6 лв. за литър и хората се презапасяват. В Хасково също някои магазини продават олиото за 6 лв. за литър.

Поскъпването на олиото през последните дни наистина доведе до засилено търсене, но в никакъв случай не може да се говори за недостиг на суровината по магазините. Има я навсякъде.

Конфликтът между Русия и Украйна е основният фактор, който създава усещане за несигурност и кара производители и потребители да се презапасяват. Така смята зърнопроизводителят Милен Коев от русенското село Тръстеник, който отглежда над 3000 декара слънчоглед.

"Слънчогледът достигна порядъка на 2000 лева за тон. Според мен това поскъпване се дължи на голямото търсене и малкото предлагане", обясни Коев.

Високата цена на олиото - земеделци алармират, че цената на слънчогледа е стигнала 2000 лв./тон

Проверката ни при производителите на олио показа, че със започването на войната в Украйна цената на слънчогледа, който купуват от 1,17 лева за килограм е скочила на 2 лв. За да се произведе литър олио са необходими два и половина килограма слънчоглед.

Така, според производителите, при сегашната цена от 2 лв. на слънчогледа, предполагаемата цена на литър олио трябва да е около 5 лв. и малко отгоре, като се сметнат и другите разходи за производство. Производителите на олио в предприятие в Стара Загора категорично отрекоха, че трупат олио в складовете в очакване на по-високи цени по магазините.

"Ние, като преработватели на слънчоглед и производители на олио, не сме се запасявали нито със слънчоглед, нито с олио. След като спре войната цената ще падне", смята Доника Иванова, производител на олио.

Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви днес, че в резултат на събитията от последните дни се създава паника сред потребителите и те се презапасяват. А това не е необходимо.

"Има огромно количество олио в България. Имаме слънчогледово семе, с което да гарантираме производството на олио, с което да гарантираме производството на олио следващите 4 и половина години. Тоест нямаме проблем със суровината", каза Нинова.

Според нея проблемът с цената на олиото се крие в спекулата сред търговците, защото има достатъчни количества.

"Има олио, което е доставено в магазина на 2,97 лв. А се продава на рафтовете на магазина за 5,99 лв. Разликата е три лева и две стотинки. Тоест, сто процента над доставната на магазина цена, не на производителя, а на доставната. 100% и малко отгоре слага търговецът. Е, какво е това, ако не е спекула", категорична е Корнелия Нинова.

Тя призова хората да не се презапасяват, защото повишеното търсене води до необосновано по-високи цени на олиото. Нинова заяви, че цялата държавна машина ще се изправи срещу спекулата. По думите ѝ Комисията за защита на потребителите за 24 часа е направила 200 проверки в магазините и след тях някои търговци ще бъдат дадени на Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да се произнесе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оценяват щетите от войната в Украйна на над 100 млрд. долара
Оценяват щетите от войната в Украйна на над 100 млрд. долара
Троянци с най-много злато при младите биатлонисти, двама с по три национални титли от шампионата в Банско
Троянци с най-много злато при младите биатлонисти, двама с по три национални титли от шампионата в Банско