НОВИНИ

Обвинения за партийни назначения в земеделското министерство скараха депутатите

Николай Минков
от Николай Минков
18:57, 10.03.2022 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Застрашена ли е стабилността на управляващата коалиция, след като депутат от "Продължаваме промяната" обвини земеделският министър Иван Иванов в партийно кадруване? Темата стана обект на коментари от парламентарните партии в кулоарите на Народното събрание.

Трусове в управляващата коалиция, след като депутатът от ПП Александър Дунчев съобщи, че разполага с информация за десетки партийни назначения в сектор "Гори", управляван от земеделското министерство, чийто министър Иван Иванов бе излъчен от БСП. Социалистите заявиха, че подобни изявления не нарушават диалога в коалицията, а опозицията съзря наченки на разрив в четирипартийното управление.

Бившият шеф на Агенцията по горите и настоящ депутат от ПП обвини в кулоарите на парламента земеделския министър, че крие кадровите назначения в сектор "Гори" не само по негово време, но и при неговите предшественици.

"Това да криеш имената на всички кадрови промени за 1 година назад, какво е според вас? Това е отказ да имаш публичност и прозрачност, която беше основен принцип на коалицията. Крият се, защото информацията, която получаваме от медиите показва, че всъщност всичките тези назначения са предимно партийни. Каква работа имат партийни функционери в управлението на горите, където трябва да са професионалисти. Един куп хора са назначени, които не разбират абсолютно нищо от гори", заяви Александър Дунчев.

Земеделският министър, който беше гост в "Още от деня", не се съгласи с обвиненията и съзря лични мотиви зад атаката на бившия горски шеф и настоящ депутат.

"За съответните твърдения на г-н Дунчев, които твърде вероятно да са подтикнати от личните му амбиции за развитие в този сектор , мога да кажа , че в всички служители в горската система отговарят на определени изисквания и са професионалисти в системата. По-скоро изненадата ми е, че в един тежък и труден момент, както за държавата, и за ЕС, и света, г-н Дунчев ни занимава с личните си проблеми, които иска да сложи като динена кора на коалицията.", заяви той.

Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова заяви, че в разговор с Кирил Петков, той е посочил, че казаното от Дунчев не е позиция на "Продължаваме промяната". А Дунчев обясни, че действията му не са срещу коалицията.

"Защо смятате че атакувам коалицията? Напротив, за я заздравявам", коментира той.

Председателят на парламентарната група на левицата призова когато се отправят обвинения, да са подплатени с факти.

"Всеки може да говори каквото си иска. Факти трябват за тази работа. Корупция в земеделието няма, напрежение в коалицията няма. Оттам нататък не мога да коментирам нищо повече. Разбира се, че няма схеми. Защо оставате с впечатление, че има някакви схеми", попита той

От "Демократична България" призоваха да не се пренебрегват сигналите.

"Проблем в коалицията няма, но това , което г-н Дунчев казва, трябва да се обърне внимание. И трябва да се направи съответната проверка дали то отговаря на истината, но категорично проблем в коалицията няма. Има нормални разговори, така, както имаше и при промяната в кабинета и тези неща са съвсем нормални", коментира Иво Мирчев.

От "Има такъв народ" бяха умерени в коментара си.

"Няма напрежение в коалицията, не се усеща такова. Коалицията трябва да е повече от стабилна, още повече в такъв момент, лош, за съжаление, за целия свят. Говоря за войната в Украйна. По време на война трябва всички да сме обединени. Трябва да има наистина ясно доказателства и факти. В момента има позиция на конкретни хора. Аз не мога да влизам в техните обувки, тъй като хората застават с лицата си зад думите.", смята депутатът Станислав Балабанов.

От опозицията съзряха първи наченки на разнобой в коалицията.

"Вместо да се занимават със сериозни неща, те са в ситуация да си делят постовете и баницата. За мен, не знам дали е това началото на края, но със сигурност не говори добре за управляващата коалиция. И означава, че там явно няма комуникация, няма, ако щете и приоритети и върви едно назначаване на хора и дотам се изчерпва цялата коалиция", каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

"Не се предприемат абсолютно никакви реформи. Просто заменят едни хора с други. В случая дори най-вероятно не са заменили най-подходящите хора с някои подходящо избрани, но важното е, че тези турболенции, според нас, на този етап няма да предизвикат предсрочни избори или нещо по-тежко поради една проста причина - че абсолютно всички партии в тази коалиция се сриват електорално", добави Цончо Ганев от "Възраждане".

От ДПС отказаха да коментират скандала в управляващата коалиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът се срещна с представителя на УНИЦЕФ в България
Президентът се срещна с представителя на УНИЦЕФ в България
Американският вицепрезидент Камала Харис е на посещение в Полша
Американският вицепрезидент Камала Харис е на посещение в Полша