НОВИНИ

ВСС отложи гласуването за предсрочно отстраняване на Иван Гешев (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:32, 10.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Правосъдният министър Надежда Йорданова не беше изненадана от отлагането, а главният прокурор настоя предложението за отстраняването да се гледа възможно най-скоро и публично.

Правосъдният министър, който е и вносител на предложението за прекратяване мандата на главния прокурор настоя Висшият съдебен съвет да проведе професионален дебат и да вземе мотивирано решение дали прекратява или не мандата на главния прокурор. Иван Гешев застъпва тезата, че само в публична процедура и то възможно най-скоро може да опровергае твърденията, че е извършил нарушения.

Според него по време на брифинг Иван Гешев и наблюдаващият прокурор са определили дейността на обвиняемите като "престъпна приватизация", "източване" и "обезкостяване" на предприятия. Йорданова настоява, че главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт. Иван Гешев твърди, че атаката е политическа.

Председателите на върховните съдилища и главният прокурор се избират с мнозинство от най-малко 2/3 или минимум 17 гласа от общо 25 във ВСС. Минимум толкова са необходими и за предсрочно прекратяване на мандата. В края на 2002 година част от Висшия съдебен съвет поиска оставката на Никола Филчев като главен прокурор. Това беше на третата година от началото на мандата му. Тогава 13 от Съвета подкрепиха искането, 9 не, а един се въздържа. Никола Филчев изкара целия си мандат

Аргументите на министър Йорданова са събрани в девет групи. Част от тях са свързани с конкретни разследвания, а други с медийни изяви и прессъобщения на прокуратурата. Така например се цитира осъдително решение на съда в Страсбург по делото Баневи срещу България за нарушаване на презумпцията за невиновност.

Надежда Йорданова преди ВСС: Очаквам дебат по същество

Иван Гешев преди ВСС: Искането за отстраняването ми е сбор от манипулативни и неверни твърдения

Сблъсъкът Йорданова - Гешев започна още преди заседанието на Висшия съдебен съвет. В предложението за прекратяване на мандата главният прокурор видя политическа атака и намеса в независимата съдебна власт. Определи като "правно нищо" както първото искане за отстраняването му по инициатива на служебния тогава министър Бойко Рашков, така и предложението, внесено от министър Йорданова.

"Твърденията за "правно нищо" сериозно ме притесняват. Влязло в сила осъдително решение спрямо България от ЕСПЧ "правно нищо" ли е", отговори Йорданова.

Как протече заседанието на ВСС вижте в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ванеса Калоянова остана пета, Назифе Таир ще спори за бронза
Ванеса Калоянова остана пета, Назифе Таир ще спори за бронза
Руслана пред БНТ: "Сърцата на всички украинци туптят в един ритъм"
Руслана пред БНТ: "Сърцата на всички украинци туптят в един ритъм"