НОВИНИ

Надежда Йорданова преди ВСС: Твърденията за "правно нищо" сериозно ме притесняват. Очаквам дебат по същество

министър йорданова коментар заседанието всс
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 10.03.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Аргументите, на които се основава предложението за отстраняване на главния прокурор, са подробно изложени в писменото искане до ВСС. Те са девет групи обстоятелства и обхващат широк спектър - като се започне от осъдително решение спрямо България на Европейския съд по правата на човека, конкретни действия и бездействия, свързани с протестите, конкретни бездействия по знакови дела, противоречиви методически указания във връзка с прилагането на закона. Това каза на влизане във ВСС правосъдният министър Надежда Йорданов.

"Очаквам дебат по същество и всеки един от членовете на ВСС да прояви професионализъм и да покаже професионална съвест, така че да приложи закона по най-добрия начин", коментира правосъдният министър.

ВСС отложи разглеждането на искането за отстраняване на Гешев до приемане на процедурни правила

В отговор на въпрос министър Йорданова заяви, че твърденията за "правно нищо" сериозно я притесняват. Тя попита дали влязла в сила присъда от ЕСПЧ е правно нищо? И посочи, че за това "правно нищо" всички ние ще трябва да платим обезщетение.

Част от обстоятелствата, които са посочени, са от информация, получена от МВР. Обстоятелствата са нови, различни от това, което се съдържаше в искането на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, уточни Йорданова.

Иван Гешев преди заседанието на ВСС: Искането за моето отстраняване е механичен сбор от манипулативни и неверни твърдения

Според нея двете искания теоретично могат да се включат в един дневен ред, но това са отделни предложения и всяко трябва да бъде разгледано отделно.

"Ако Пленумът на ВСС не установи обстоятелства, които да водят до предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, предстои след това да разгледа предложението на Янаки Стоилов. Освен това, неведнъж съм казвала, че сме внесли онези обстоятелства, по които са приключили проверките. Но това не означава, че ние сме спрели работа. Има още обстоятелства, по които работим“, заяви Надежда Йорданова.

ВСС трябва да разгледа по същество предложението за отстраняване на Гешев. Какви са процедурите и какво предстои?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високата цена на олиото - земеделци алармират, че цената на слънчогледа е стигнала 2000 лв./тон
Високата цена на олиото - земеделци алармират, че цената на слънчогледа е стигнала 2000 лв./тон
Има ли увеличение в цената на брашното и с колко е възможно да поскъпне хлябът?
Има ли увеличение в цената на брашното и с колко е възможно да поскъпне хлябът?