НОВИНИ

Екстремно селфи е причината за инцидента с момче на жп гара в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
22:54, 10.03.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Екстремно селфи - това е причината за инцидента на жп гара в Бургас от снощи, при който пострада 15-годишен ученик. Той е в тежко състояние в Клиниката по изгаряния във Варна. Според психолози дигиталната среда, в която живеят все повече децата води до подобни инциденти и не винаги превантивните мерки край опасните съоръжения дават резултат.

Централната жп гара в Бургас денонощно се охранява от полиция, а на местата, където тече високо напрежение, има поставени предупредителни табели.

„Но районът на гарата е голям и ние не можем да ги вардим всички пътници кой къде ходи, какво прави. Всички деца нямат никаква работа в района на гарата. Да спрат с тази грешна практика. Да спрат с тази грешна практика да идват в гарите, за да си правят селфита на забранени места", заяви Стефко Коев, началник на жп гара Бургас.

На по-малко разстояние от два метра от контактната мрежа се образува волтова дъга, която в повечето пъти е фатална за човека.

Предупредителните табели, че тук тече ток от близо 25 000 волта, не са спрели момчето да се качи на тази цистерна, за да си направи селфи".

"Касае се за изключително нелеп инцидент. За съжаление, се образува волтова дъга и пред очите на 15-годишната му приятелка, момчето пада в много тежко състояние", заяви Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Според психолози дигиталната среда, в която децата живеят, все по-често води до подобни инциденти.

„Желание за повече внимание, за повече лайкове, появиха се нови течения като влогъри, блогъри, ютубъри и дори съм присъствала на спорове между децата ти защо вече не ме следваш, защо не харесваш снимките ми? При децата няма страх от смъртта. Този страх се засилва с течение на годините, колкото повече възрастен е човекът, толкова по голям е страхът", заяви Десислава Василева, психолог в комисията за борба срещу противообществени прояви сред малолетни.

Проблемът може да намери решение с повече превантивни уроци от родителите и в училище. А от Железопътна инфраструктура вече са започнали кампания срещу опасните снимки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два ранни гола дадоха тон за успеха на Челси срещу Норич
Два ранни гола дадоха тон за успеха на Челси срещу Норич
Разказ от първо лице за бойните действия в украинския град Николаев
Разказ от първо лице за бойните действия в украинския град Николаев