НОВИНИ

Разказ от първо лице за бойните действия в украинския град Николаев

bnt avatar logo
от БНТ
22:36, 10.03.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Успешна евакуация на актьори от театъра в украинския град Николаев, след извършения снощи военен десант там. Колегите им от Драматичния театър в Габрово им съдействаха за щастливата развръзка. Двете културни институции от години си партнират и са побратимени, но във военна криза, това придобива различно измерение. Наш екип успя за кратко да разговаря с директора на театъра в Николаев, който е мобилизиран, заедно с всички останали мъже в страната.

Артьом Свистун успял да изпрати в България една от актрисите в Николаевския театър и две свои близки с децата им в началото на тази седмица. На границата между Румъния и Украйна ги посрещнали директорът на театъра в Габрово и няколко служители, сред които украинката Светлана Цветкова.

"Това е нещо, което не може да не се направи, те са наши братя", заяви Пеко Койчев - директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов".

"Разбрах, че там не мога да помогна, поне тук с моите сънародници", заяви Светлана Цветкова.

Няколко часа, следа като жените пристигнали в Габрово, в Николаев започва военен десант.

"Блокирали сме центъра на града, за да не влязат в града. Опитали са се да влязат от Херсон, не позволихме, опитаха се завземат летището, за да направят десант, но не позволихме. Ако влязат в града, ще взривим мостовете, за да не могат да продължат! Такава е ситуацията, много напрегната", заяви Артьом Свистун - директор на театъра в град Николаев.

Артьом помага за евакуацията на хора, като само днес са успели да изпратят над 700 души. Ситуацията според него обаче е извън контрол.

Близките на Артьом са настанени в базата на Техническия университет в Габрово, а от театъра са готови да посрещнат и още нуждаещи се хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстремно селфи е причината за инцидента с момче на жп гара в Бургас
Екстремно селфи е причината за инцидента с момче на жп гара в Бургас
"Денят започва" в петък: Докога ще продължи поскъпването на горивата
"Денят започва" в петък: Докога ще продължи поскъпването на горивата