НОВИНИ

Войната в Украйна: Ще повиши ли сметките за парно?

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 11.03.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Регионални
Слушай новината

Войната в Украйна допълнително ще увеличи цените на природния газ. Така топлофикационните дружества, като това във Варна, ще натрупат огромни финансови загуби.

Как ще се отрази това на обикновените потребители?

Природният газ поскъпва от октомври миналата година. Войната в Украйна също спомага за това. Според директора на варненското топлофикационно дружество Денислав Денчев, това ще доведе до последствия и за потребителите.

"След края на мораториума, ако се запазят високите цени на енергийните суровини, се очаква да има поскъпване на цената на топлинната енергия", каза в "Денят започва" Денчев.

Мораториумът върху цените на енергийните източници е временно решение, което само отлага проблема, казва Денчев. Динамиката в цените е голяма и не може да се каже с колко точно ще се увеличат сметките на хората, дори и след мораториума.

"Едно домакинство средно потребява около мегават или мегават и половина часа енергия, или увеличението щеше да е около 7 лева на месец", каза Денчев.

Евентуално спиране на природния газ заради санкциите срещу Русия може да доведе до усложняване на ситуацията, въпреки че страната има газово хранилище. Възможност има да се увеличат и количествата газ от Азербайджан.

Вижте повече във видеото

Репортер: Деян Михайлов

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 000 души са евакуирани вчера от опасните зони в Украйна
40 000 души са евакуирани вчера от опасните зони в Украйна
Гаспаров: В САЩ коментират, че ако се стигне до химическо оръжие, Западът може да се намеси
Гаспаров: В САЩ коментират, че ако се стигне до химическо оръжие, Западът може да се намеси