НОВИНИ

Столтенберг в Анталия: НАТО няма да променя политиката си относно Украйна

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:12, 11.03.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

НАТО не възнамерява да промени политиката си по отношение на войната в Украйна, стана ясно от думи на генералния секретар Йенс Столтенберг, казани по време на международния дипломатически форум, който се проведе днес в Анталия. Основна тема на събитието с участници от десетки държави беше войната в Украйна.

Ден след срещата между външните министри на Русия и Украйна в Анталия, която завърши без резултат, дебатите за конфликта между Русия и Украйна се подновиха по време на международния дипломатически форум.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна подкрепата, оказвана на Украйна от години с обучение и военна техника, но за пореден път подчерта, че Алиансът няма да изпрати войници, нито ще наложи забранена за полети зона над Украйна, за да не се въвлече във война с Русия. В интервю за Ройтерс Столтенберг посочи желаното решение.

"За да има политическо решение, Русия трябва да спре тази безсмислена инвазия в Украйна. Трябва да изтеглят силите си и да участват добросъвестно в дипломатически усилия. Абсолютният минимум е да се установят хуманитарни коридори, за да излязат хора и да влезе хуманитарна помощ. Всяко нападение срещу цивилни е нарушение на международните закони, това е военно престъпление", заяви Столтенберг.

НАТО няма да изпраща войски в Украйна

В речта си пред форума турският президент Реджеп Ердоган отхвърли агресията и припомни събитията от преди осем години.

"Турция отхвърля незаконните действия, при които не се зачита териториалната цялост на Украйна. От 2014 г., при всяка възможност, ние изразяваме категорична позиция относно Крим. Ако целият Запад, целият свят бе надигнал глас през 2014 г. срещу инвазията в Крим, дали щяхме да се изправим пред днешната картина? Украйна е оставена сама в своята справедлива кауза", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган посочи, че е нужно да се реформира Съветът за сигурност на ООН, както и архитектурата на глобалната сигурност, която трябва да защитава мира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми с коронавируса отложиха пореден мач на Майнц в Бундеслигата
Проблеми с коронавируса отложиха пореден мач на Майнц в Бундеслигата
Ексклузивно за БНТ: Разказ от окопите край Киев на доброволец от български произход
Ексклузивно за БНТ: Разказ от окопите край Киев на доброволец от български произход