НОВИНИ

Министър Атанасов в "Панорама": Трябва да спре оприличаването на Министерството на културата със социалното

bnt avatar logo
от БНТ
22:04, 11.03.2022
Чете се за: 01:57 мин.
Още
Слушай новината

Аз не мисля за имената, които са седели на стола преди мен и то не от липса на уважение - напротив. За мен е важно да се концентрираме върху сегашното и върху проблемите, които имаме днес. Вярно е, че доста от тях са наследени, но въпреки това, на мен ми е важно да се фокусирам върху сега и върху утре. Това коментира в студиото на "Панорама" министърът на културата Атанас Атанасов.

Мисля, че моят плюс е в желанието да избера правилото нещо. Аз нямам нищо за губене, нито искам да взема нещо от българската култура - напротив, искам да давам всичко от себе си и ще продължа да го правя и дълго след като вече не съм министър, допълни Атанасов.

За съжаление, забелязвам, че по-скоро ние вярваме, че трябва всичко да се издържа от държавата и това според мен не е така. Много често министерството на културата е оприличавано на социалното министерство и това трябва да спре.

Кой е приоритетът? Ето какво отговори министърът:

Приоритетът е да запазим това, което вече имаме, да го съхраним. За мен приоритет е да запазим това, което сме изградили в историята си, ясно и категорично да се заявим като българи на световната сцена, да заявя достъп на деца от най-ранна възраст до култура.

Аз съм голям оптимист, що се отнася до Националния филмов център и работата с новия изпълнителен директор. Нашата битка ще е да въведем ясни правила и ясни критерии, подчерта Атанасов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писателят Георги Господинов: Ако диктаторите четяха своите класици, не биха тръгнали да убиват хора
Писателят Георги Господинов: Ако диктаторите четяха своите класици, не биха тръгнали да убиват хора
Илия Лингорски: Путин не може да запази икономиката си
Илия Лингорски: Путин не може да запази икономиката си