НОВИНИ

Адмирал Ефтимов: Не говорим за сформиране на батальон, а бойна група в състав до 1000 души

bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 11.03.2022
12065
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

България е защитена, нека българите се чувстват спокойни. Правим всичко възможно да гарантираме суверенитета, териториалната цялост, независимостта на страната. Това заяви в студиото на "Панорама" адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Кризата беше очаквана, инвазията в голяма степен беше очаквана на фона на струпването на границата на Украйна, на фона на неуспеха на дипломатическите усилия, обясни адмирал Ефтимов.

Не очаквах мащаба на тази криза, допълни той.

Чисто военно, на първо място ме изненадва устойчивостта на украинските въоръжени сили, на силовите структури и на консолидацията на украинското общество. Оценките не бяха такива в началото, обясни адмирал Ефтимов.

Познавам много добре района и мога да направя оценки между кризата през 2014 г. и сега, допълни той.

Ако се върнем назад 8 години, в Крим украинските въоръжени сили не можаха да покажат тази устойчивост и решимост. Явно за 8 години са научени много уроци, изучени са тактиките на съвременни бойни действия, прилагат се надеждна логистика, устойчиви комуникации.

Той определи патрулирането във въздушното ни пространство на нидерландските самолети Ф-35 като устойчив сигнал към нас и цялото евроатлантическо пространство.

На въпрос фатално ли ще бъде забавянето на Ф16 за българската армия, адмирал Ефтимов заяви:

Наистина е критично, ние разчитахме на доставката в сроковете, които бяха залегнали, но явно пандемията и проблемите с доставката оказват влияние върху точното изпълнение на тази времева рамка. За нас е критично важно да продължим да летим с МиГ-29 да допринасяме с национални усилия за охраната не само на нашето въздушно пространство, а и на общото натовско пространство и трябва да намерим решение да изпълняваме тази задача.

Адмирал Ефтимов коментира и патрулиращите чуждестранни самолети у нас.

Съюзни самолети патрулират над нашето небе още от 2016 г., когато на Срещата на върха във Варшава беше взето решение за усилване охраната на въздушното небе на Румъния и България, обясни той.

Генчовска: България не е искала от НАТО подсилване на присъствието на съюзнически войски

Началникът на отбраната уточни, че у нас няма да се формира батальон от военни, а бойна група. По инициатива на военните органи на НАТО се оформи идеята за бойни групи, Северноатлантическият съвет утвърди тази мярка, допълни той.

Тази бойна група е на основата на механизиран батальон с отворена покана към нашите съюзници за попълване на дефицити. Броят на бойната група също не е тайна - по решение на МС тя ще е до 1000 души, съставът зависи от приноса на съюзниците. Стремим се той да бъде поне 50 на 50 и това е една огромна отговорност, която поемаме, категоричен е адмирал Ефтимов.

Твърдо мога да потвърдя, че в момента България не изнася оръжия за Украйна, заяви той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатката Инна Совсун от Киев: Не знам къде са синът и майка ми, руснаците стрелят по деца
Депутатката Инна Совсун от Киев: Не знам къде са синът и майка ми, руснаците стрелят по деца
Бягство от ужаса: Войната в Украйна през очите на бежанците
Бягство от ужаса: Войната в Украйна през очите на бежанците