НОВИНИ

На фона на бежанската вълна: Поскъпват апартаментите под наем по морето

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 11.03.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

На фона на бежанската вълна от Украйна, у нас се отбелязва ръст в цените на апартаментите, отдавани под наем. Това отчитат от Националното сдружение на недвижимите имоти. Голяма част от собствениците на имоти у нас обаче се колебаят дали да отдават под наем на украинци, тъй като търсенето е за кратък период.

Големят поток украински бежанци вече се е отразил на наемите във Варна и те се повишиха през последните седмици.

Последната седмица със сигурност се видя колко голямо напрежение има в пазара за наеми, особено в градовете Варна, Бургас и в по-малките черноморски общини. Тогава, когато има напрежение на един пазар, обичайно има повишаване на цените, казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

В Бургас също се отбелязва лек скок в цените на апартаментите под наем, които следват пазарната логика, обясняват брокерите.

Ако търсенето е много повишено, а предлагането по-малко е възможно някакво отклонение, но в никакъв случай не мога да кажа, че е нещо драстично или нещо уловимо, казва Стефка Калчева, брокер в Бургас.

На север от Бургас – в Поморие и Несебър не се забелязва повишаване на цените на имотите. Много собственици обаче се притесняват да отдават под наем на бежанците от Украйна, защото търсенето е за кратък период от време.

Украинските бежанци търсят наеми за един месец или за два максимум, а наемодателите не са склонни да дават имотите си за такъв период, каза Христина Мандаджиева, управител на агенция за недвижими имоти в Поморие.

И опасенията на собствениците, нашите съграждани обичайно са свързани с това дали ще бъдат изплатени консумативните разходи, които идват с месец по-късно, закъснение някой път и това е абсолютно нормално, казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Средно 350 лева биха отделили украинските семейства за наем на апартамент у нас. Някои от тях са изявили желание за покупка.

Имаме огледи с тях, но проблемът е в плащането. Доколкото знам там има проблем с банките, да биха си закупили имот, но всъщност документално как ще се случат нещата, никой не знае, казва Алберт Димитров, брокер в Несебър.

Брокери ще предложат на Министерския съвет методика за компенсиране на наемодателите, подобно на хотелиерите, за да се защитят правата им при краткосрочно отдаване.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов: Футболът е бизнес продукт и от него трябва да се печели
Димитър Бербатов: Футболът е бизнес продукт и от него трябва да се печели
Хебър подпечата лидерската си позиция с победа №20 през сезона
Хебър подпечата лидерската си позиция с победа №20 през сезона