НОВИНИ

Скок в цените на храните и горивата в съседните ни Гърция и Турция

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 11.03.2022
5152
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Скок на цените на храните и горивата и в съседните на България страни. Пред последната една седмица в Гърция цените на продуктите са скочили средно с между 50 цента и 1 евро, увеличение има и при горивата. Подобна е и ситуацията в Турция, която до скоро беше предпочитана от българите за пазар на евтини стоки и горива.

През последната седмица се забелязва ръст в броя на гърците, идващи на пазар в пограничните градове Сандански и Петрич. Обяснението е просто - все още в страната ни горивата са по-евтини от тези в Гърция с близо 1 евро на литър. По-ниски са и цените на храните. Бензинът в южната ни съседка днес се продава между 2 евро и 2 евро и 20 цента, като се очаква да поскъпне още през следващите дни. Цената на дизела също е около 2 евро в момента. А за седмица цените на хранителните продукти са се увеличили средно с около 20%, разказаха ни днес гърци, които срещнахме на граничен пункт "Кулата".

Покачване на цените на горивата има и в Турция, където до скоро масово българи пътуваха за да зареждат евтин бензин и дизел. През последни дни там цената на дизела се е доближила до тази в България, бензинът също значително е поскъпнал.

Янис е от Солун. Срещаме го на граничен пункт "Кулата" на път за родината му. Разказва ни, че се прибира от пазар в България, откъдето през последните седмици зарежда всичко за хотела си.

Цените в България са по-ниски от Гърция. Ходя всяка седмица в голям супермаркет за да купувам храна и други продукти за моя хотел в Гърция.

Поскъпването на електроенергията и горивата и е довело до скок в цените на всички продукти в Гърция, смята Димитриос, който работи в крайпътно заведение за хранене.

Всичко поскъпна, но най-вече повишението е в горивата и електроенергията... Повечето гърци идват за да напълнят колите си с гориво тук в България. От Серес са само 45 км до тук.

На границата с Турция движението е в обратна посока. Макар и в работен ден и днес в Одрин имаше много българи, дошли да пазаруват. Повечето купуват хранителни продукти като сирене, масло, зеленчуци, олио и маслини. До преди седмица идвали и да заредят с гориво, но през последните дни то е поскъпнало значително.

Най-голямо е увеличението в цената на дизеловото гориво в Турция. В края на февруари то се е продавало за 16 лири за литър, от тази сряда вече е почти 23 лири, като се очаква цената да продължи да расте.

Репортери: Станислава Христова, Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър подпечата лидерската си позиция с победа №20 през сезона
Хебър подпечата лидерската си позиция с победа №20 през сезона
Марица продължава към полуфиналите в НВЛ
Марица продължава към полуфиналите в НВЛ