НОВИНИ

След сутрешните експлозии в Киев: Двама загинали и над 35 ранени

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:06, 15.03.2022
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Силни експлозии разтърсиха Киев тази сутрин. Съобщава се за двама загинали и над 35 ранени. Поразени са жилищна сграда и метростанция.

Русия твърди, че вече има пълен контрол над Херсонска област. Междувременно днес трябва да се подновят преговорите между Украйна и Русия. Вчера двете страни не постигнаха пробив в преговорите.

За Киев 20-ия ден от войната започна с атака малко преди изгрев слънце. Ракети покосили жилищен дом. Последвал пожар.

"След това, което се случва в Харков и в другите градове, знаехме, че рано или късно това ще се случи. Бях си приготвил вещи, с които веднага да избягам. Но е едно да се готвиш, друго е да го преживееш наистина", разказва обитател на блока.

"Благодарен съм на съседите, които ми помогнаха бързо да евакуираме тъщата ми. Сега тя е на безопасно място в колата ми. Слава богу, че при нас няма пострадали", казва негов съсед.

От сградата бяха спасени 35 души.

Според някои информации, ракетите са били изстреляни от Беларус. Това твърдение, обаче, все още не е потвърдено от независими източници.

Няколко часа по-рано украинският президент призова руските военни да се предадат.

"От името на украинския народ ви даваме шанс да живеете. Ако се предадете на нашите сили, ще се отнасяме с вас като с хора - с достойнство - по начин, по който не са се отнасяли с вас във вашата армия и по който вашата армия не се отнася към нашия народ. Избирайте", призова Зеленски.

Другата критична точка от войната - Мариупол, вече живее 13 дни под обсада. Сателитни снимки показват какво са причинили военните действия на града. Според украинските власти над 2500 цивилни са загинали при атаките.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров твърди, че чеченски бойци са навлезли на километър и половина в Мариупол. Вчера за първи път бяха евакуирани жители на града. Напуснаха го 150 автомобила.

Междувременно сателитни снимки показват пътя за бягство на хората от Ирпин. Разрушеният мост остава единствената възможност да напуснат градчето. Тези, които остават там, продължават да са между живота и смъртта. Откакто започнали бомбардировките, те обитават подземията.

"Ето, тези цветя са за 8 март. Подарихме ги на жените си", разказва местен жител.

Градът, който се намира на 20-ина километра от Киев, няма електричество и газ, а по улиците все още има тела на местни жители, убити от ракетните удари.

"Чакаме добри новини. Страхуваме се, особено през нощта. Държим се, нямаме избор", споделя жена от Ирпин.

Според съветника на украинския президент Алексей Арестович войната може да приключи в началото на месец май. По думите му всичко зависи от това колко ресурси е готов Кремъл да вложи в инвазията. Арестович очертава няколко сценария за хода на войната.

Първият предвижда мирно споразумение до няколко седмици. Вторият - постигане на мир до средата или края на април. Според президентския съветник съществува и "луд сценарий" - ако Русия реши да изпрати още военни в Украйна.

Ако бъде договорен мир, той няма да настъпи веднага. Малки тактически сблъсъци ще има още една година, прогнозира президентският съветник.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша и Шотландия ще изиграят приятелска среща в Глазгоу и ще дарят част от средствата за децата в Украйна
Полша и Шотландия ще изиграят приятелска среща в Глазгоу и ще дарят част от средствата за децата в Украйна
Аоияма с първа загуба на турнира в Осака
Аоияма с първа загуба на турнира в Осака