Годишната инфлация за февруари 2022 г. спрямо февруари 2021 г. е 10%, изчисляват от Националния статистически институт. Месечната инфлация е 1.4%, а инфлацията от началото на годината - 2.9%.
Инфлация, измерена чрез Индекс на потребителските цени по месеци

Най-голям скок в цените на хранителните продукти през февруари има при доматите, пипера, ябълките, зелето, краставиците, брашното, пилешкото месо, маргарина и млечните масла:
- ориз: + 2.5%
- брашно: + 4.2%
- хляб: + 1.1%
- макаронени изделия: + 1.3%
- месо от едър рогат добитък: + 2.3%
- свинско месо: + 1.4%
- месо от домашни птици: + 4.1%
- малотрайни колбаси: + 2.5
- трайни колбаси: + 1.6%
- риба: + 0.9%
- пълномаслено прясно мляко: +3.1
- нискомаслено прясно мляко: + 2.9%
- кисело мляко: + 0.9%
- сирене: + 1.6%
- кашкавал: + 1.1%
- извара: + 2%
- яйца: + 0.8%
- млечни масла: + 4%
- маргарин: + 4.5%
- олио: + 1.0%
- ябълки: + 5.2%
- цитрусови и южни плодове: +2.4%
- домати: + 27.4%
- краставици: + 17.4%
- зеле: + 14.3%
- пипер: + 23.3%
- зрял лук: +1.4%
- чесън: + 2.2%,
- зелен лук и праз: + 4.9%
- кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло): + 1.4%
- листни зеленчуци: + 4.1%
- маслини: + 5.1%
- гъби: +2.2%
- зрял боб: + 1.6%
- захар: + 1.9%
- оцет: + 1.6%
- сол: + 2.1%
През февруари 2022 г. са се намалили цените на:
- свинско пушено филе: - 0.1%
- мляно месо (кайма): - 3.1%
- маслиново масло (зехтин): - 2.5%
- картофи: - 0.3%
Данни и графика: НСИ