НОВИНИ

Три украински деца са подали заявление за записване в столичното 119-о училище

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
09:07, 15.03.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Три украински деца са подали заявления за записване в столичното 119-о училище. До момента в България са потърсили убежище около 11 300 деца от Украйна. Пред "Денят започва" представители на учебното заведение обясниха какви са процедурите, през които децата преминават.

"Най-важното е те да си вземат личен номер на чужденец, след това вече има подготвена бланка от РУО, те трябва да я подадат. Третата стъпка вече е на място да училище да подадат заявление", каза зам.-директорът на 119-о училище Симеон Ангелов.

И трите деца са подали документи, направена е предварителна среща, за да се запознаят с училището. Все още не са в реален учебен процес, допълни той.

"Децата са много притеснени, което е нормално за пътя, който са изминали и нещата, на които са били свидетели. първоначалното ми впечатление е, че освен притеснението, те приемат ситуацията и са готови да бъдат част от нашето училище", обясни училищният психолог Виржиния Трайкова.

След процедурите има групова работа с класовете, децата от Украйна се представят, прави се опит да се социализират и следва индивидуална работа с всяко едно от тях, за да се установи какъв е психическият му статус.

"Разбират до някаква степен български, все пак има доста общи думи в двата езика. Тук предимството е, че имаме много паралелки с руски език, много деца и учители го говорят", каза още заместник-директорът.

Две от децата ще бъдат записани съответно в 8-и и 10-и клас. Търсят се варианти и за допълнителни часове по български, за да се включат активно в учебния процес.

Вижте повече в прякото включване

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Манев, ПП: Няма забрана за износ на зърно. Трябва да се подсигурим в случай, че загубим реколта 2022
Иван Манев, ПП: Няма забрана за износ на зърно. Трябва да се подсигурим в случай, че загубим реколта 2022
Рафаел Надал се справи с Дан Еванс за победа №400 на ниво Мастърс
Рафаел Надал се справи с Дан Еванс за победа №400 на ниво Мастърс