Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

КЗП: Не е необходимо да се презапасяваме с продукти

bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 15.03.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

В Световния ден на потребителите ставаме свидетели на поскъпване на стоки и услуги и напрежение заради промоции по магазините. В студиото на "Денят започва" темата коментира Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите.

"Живеем в сложни времена, но към настоящия момент в България място за паника няма. Не е необходимо да се втурваме, изгубвайки изцяло потребителския си разум в презапасяване. Има достатъчно наличности от всичко и дори тези реакции на българския пазар, които са част от световния, не би трябвало да стряскат потребителите", заяви Маргаритов.

През последните седмици са проверени над 350 магазина именно заради промоциите на различни продукти. Целта е била да се установи има ли достатъчно наличност на тези промоционални стоки.

"Конкретно предметът на проверки беше фокусиран върху слънчогледовото олио, защото се създаде напрежение, че, освен че вдигат цените, свършват и наличностите. Само при една търговска верига установихме, че продуктът не е бил зареден в необходимите количества. Това е нелоялна търговска практика и подлежи на санкция", обясни председателят на КЗП.

Търговската верига, в която имаше опашки за олио, отменя следващата промоция

Думата "спекула" в България може да има само граждански смисъл, тъй като в законодателството сега не съществува норма търговците да предлагат количества, с които разполагат до тяхното изчерпване, обясни Маргаритов.

Теоретично е възможно държавата да сложи таван на цените, така се случи и в началото на пандемията със стоките от първа необходимост, припомни Димитър Маргаритов.

"Цените на горивата се стабилизираха под 3 лева за най-често използваните. Има предвидени мерки, които могат да бъдат пуснати в ход, ако международната обстановка повлияе", каза още Маргаритов.

Той заяви, че не са установени нарушения, защото това е въпрос на коректно обявяване - за бензиностанциите това е да има налично табло, което шофьорите да виждат добре и цените да съвпадат с изписаното на колонката и на касовия бон.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев е на работно посещение в Букурещ
Президентът Радев е на работно посещение в Букурещ
Съюзът на транспортните работници: Опашките с камиони по границите не са нещо ново
Съюзът на транспортните работници: Опашките с камиони по границите не са нещо ново