НОВИНИ

Как поскъпването на газа ще повлияе на топлофикационните дружества?

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 15.03.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Булгаргаз" иска рекордно поскъпване на природния газ през април - с 58%. Аргументът е войната в Украйна. В "Денят започва" председателят на асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев коментира как това ще се отрази на топлофикациите у нас.

"До 31 март дружествата са защитени, защото има известни компенсации за високите цени на газа, но през април, доколкото разбираме, това няма да се случи", обясни Георгиев.

Това ще доведе до още по-голяма задлъжнялост на дружества като "Топлофикация София", подчерта той. Преходният период в годината, през който се спира отоплението, не спасява нещата, защото и енергията за горещото водоснабдяване е определена на цените от юли миналата година, които от 8-9 месеца нямат връзка с действителността.

"В известен смисъл решението е да се продължат компенсациите. Ако в момента трябва да се вкарат всички допълнителни разходи, които се стовариха върху топлофикациите в цените на топлинната енергия, тези цени естествено ще отидат в космоса. От месеци говоря за над 50% увеличение, което в момента също не е достатъчно", заяви Кремен Георгиев.

От 12-те топлофикации в страната задлъжнели са осемте, които работят с газ. На въпрос дали се води разговор с управляващите, Георгиев отговори, че управляващите водят монолог и са заявили, че към момента компенсации не се предвиждат.

"Увеличението от 58% на "Булгаргаз" е резултат от договора, сключен с "Газпром". Не знам как е включена във формулата войната в Украйна, как се изразява в числа", обясни Георгиев.

Обясни, че има още две седмици докато КЕВР утвърди цената, затова е имало правилни изказвания от тяхна страна, че представят картина на ситуацията в момента.

"Не могат да се направят точно разчетите и трябва в движение да се коригират, защото виждаме, че от миналата година цените на топлофикациите се определят според нормативната уредба от прогнозни данни, предишните години това се случваше достатъчно точно", коментира Кремен Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьорите: Настояваме да ни върнат 75% от разликата между тока на борсата и тока, прогнозиран от КЕВР
Ресторантьорите: Настояваме да ни върнат 75% от разликата между тока на борсата и тока, прогнозиран от КЕВР
Васил Велев, АИКБ: Компенсациите за тока трябва да продължат и в следващите месеци
Васил Велев, АИКБ: Компенсациите за тока трябва да продължат и в следващите месеци