НОВИНИ

Георги Панайотов: Русия вече няма полезен ход, България трябва да реши дали да поиска помощ в рамките на НАТО

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:26, 15.03.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да вземе политическо решение за това дали да поиска помощ в рамките на НАТО, включително и за разполагане на военни части у нас, коментира в "Денят започва" бившият министър на отбраната Георги Панайотов.

"Водещото е да защитим териториалната цялост и суверенитета на България. Затова сме в НАТО, за да направим така, че нашата територия, суверенитет и независимост да бъдат защитени. Ние самостоятелно не можем да се защитим. Прекалено малка държава сме и не разполагаме с необходимите способности. Трябва да се направи военнополитическа оценка на ситуацията, на войната. Трудно е да се предвиди докъде ще стигне Путин, но трябва да се вземе и това предвид, че той може да иска да стигне и много по-далеч от там, където се намира в момента. И трябва да се вземат правилните решения, така че българите да спят спокойно", каза Панайотов.

Той подчерта, че към момента няма признаци за възникване на директен военен сблъсък между НАТО и Русия.

Според него България трябва да огледа всички варианти за запазване на способностите си за охрана на въздушното си пространство докато чака доставката на новите изтребители Ф-16 и да реши как междувременно ще продължи поддръжката на МиГ-овете.

Президентът свика среща за въздушния суверенитет на България

Панайотов напомни, че до края на март има действащ договор за поддръжка с РСК МиГ, който на практика вече е изпълнен. Според него е необходимо политическо решение за това дали поддръжката на изтребителите може да продължи в трета държава – Полша или Израел, въпреки че никой от тях не може да даде гаранциите на производителя.

"Силно се надявам да не се стига до приземяването на МиГ-овете ни, но ако не се поддържат, няма как да летят. Личното ми мнение е, че сега не трябва въобще да се мисли за договор с РСК за поддръжка на МиГ-овете", каза Панайотов.

Развоят на войната в Украйна не е бил калкулиран от Кремъл да се случи по този начин и оттук нататък Русия няма полезен ход, смята Георги Панайотов.

По думите му има два сценария - замразяването на конфликта, подобно на Кавказ и Приднестровието, или ескалация на войната.

По отношение на Китай Георги Панайотов очаква рационално поведение от Пекин, защото голяма част от търговията му е свързана със западните държави.

"Мисля, че ще продължат да търгуват с Русия, но няма да нарушават западните санкции", прогнозира бившият министър на отбраната.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашката от камиони на "Кулата" вече е 4-5 км, шофьорите чакат по-малко
Опашката от камиони на "Кулата" вече е 4-5 км, шофьорите чакат по-малко
Григор Димитров излиза на корта срещу Бублик в ранните часове на сряда
Григор Димитров излиза на корта срещу Бублик в ранните часове на сряда