НОВИНИ

Иван Манев, ПП: Няма забрана за износ на зърно. Трябва да се подсигурим в случай, че загубим реколта 2022

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:12, 15.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

У нас няма забрана за износ на зърно, не е имало такава и няма и да има. Проверките на границата са напълно законни и се провеждат спрямо изискванията.

Това коментира в "Денят започва" депутатът Иван Манев от ПГ на "Продължаваме промяната", който е член на комисиите по земеделие и храни и по енергетика.

Изкупуването на зърно за запълване на държавния резерв ще се случи тази седмица на борсата, каза Манев. Очакваната цена за пшеницата е 570 лева на тон. Ще се изкупува и фуражна пшеница, царевица и слънчоглед.

По думите му най-голямата опасност е да загубим реколта 2022 и затова държавата трябва да постъпи отговорно и да закупи зърно, което да задоволи трапезата до 2023 г.

"Ние сме в ситуация на война близо до границата ни и въпреки очакванията на производителите за добра реколта, при един неприятен развой може и да няма реколта. В тази ситуация това е най-отговорното решение, което държавата взима. Ако държавата не купи това зърно, бизнеса го продаде, защото има голямо търсене и стане нещо с реколта 2022 - какво правим", попита Иван Манев.

Той отчете, че у нас има достатъчно свободно място в складовете за зърно. Планът е закупената продукция да се съхранява в складове на производителите, но да се охранява от държавата.

В ефира на "Денят започва" Манев призова хората да не се влияят от слуховете, целящи да провокират напрежение и спекула с цените на основни стоки.

Според него причините за появилата се спекула у нас са по-скоро политически, отколкото икономически и в тях се корени опит за дискредитиране на правителството.

"Да натискаш такива бутони на хората само и само да вземеш властта за мен не е морално. Ние сме дошли тук да работим и да правим страната по-добро място за живеене, но в момента много енергия изразходваме да се занимаваме с ей такива неща." - каза Манев.

По думите му е възможно правителството да въведе компенсации и за високата цена на газа, но първо трябва да се изчака решението на КЕВР, за да се види с колко точно ще се промени цената на синьото гориво.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Газовата криза в Европа е резултат от добре планирана стратегия на Путин
Кирил Петков: Газовата криза в Европа е резултат от добре планирана стратегия на Путин
Три украински деца са подали заявление за записване в столичното 119-о училище
Три украински деца са подали заявление за записване в столичното 119-о училище