НОВИНИ

От 5 до 15 години затвор грозят руската журналистка, излязла с антивоенен плакат в ефир

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:53, 15.03.2022
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Безпрецедентен акт на съпротива и протест срещу войната в Украйна показа руската журналистка Марина Овсянникова. Редакторката на новините на руския държавен "Първи канал" се появи на живо в ефир с плакат срещу войната, след което беше арестувана и я грозят от 5 до 15 години затвор. Кремъл нарече проявата "хулиганство".

15 секунди, които не оставиха никого безразличен. 15 секунди, в които една журналистка се осмели да направи това, което мнозина не биха. Името й е Марина Овсянникова - на 44 години, майка на две деца и редактор на новините в руската държавна телевизия. По време на централната емисия, докато водещата чете новина за санкциите срещу Русия, Марина се появява зад нея с плакат с надпис:

"Не на войната! Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат".

Следва бърза реакция от апаратната и на екрана се появяват други кадри. Но сензацията е факт.

Минути по-късно журналистката публикува предварително записано послание, в което обяснява мотивите си. Майка ѝ е рускиня, а баща ѝ - украинец. По думите ѝ това, което става в Украйна в момента е престъпление, а Русия е страна агресор.

"Отговорността за тази агресия лежи на съвестта на един-единствен човек. Този човек е Владимир Путин. За съжаление през последните години работих в Първи канал и се занимавах с кремълска пропаганда и сега много ме е срам за това. Срам ме е, че позволявах да се говорят лъжи от екрана на телевизора и да зомбират руснаците", казва Овсянникова.

Минути по-късно Марина е арестувана и отведена в полицейското управление на квартал Останкино. Не е ясно къде е в момента. Сред първите реакции беше тази на украинския президент Володимир Зеленски.

Марина Овсянникова с първа реакция: Не съжалявам, но се нуждая от подкрепата ви

"Благодарен съм на онези руснаци, които остават верни на истината. Които се борят срещу дезинформацията и казват нещата такива, каквито са. Искам да благодаря лично на жената, която влезе в студиото на Първи канал с плакат срещу войната. На тези, които не се страхуват да протестират. Трябва да продължавате да се борите, докато страната ви не се затвори напълно за света и не се превърне в една голяма Северна Корея. Не пропускайте тази възможност", заяви Зеленски.

Подкрепата си към журналистката изразиха лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска и руският дисидент и бивш олигарх Михаил Ходорковски.

"Изразявам пълната си подкрепа към тази смела жена - редакторът Марина Овсянникова. Репресиите срещу свободните медии в Русия следват същия ход, какъвто и в Беларус - истината е забранена. А хората, които я казват, плащат висока цена - работата и дори свободата си. Но избират истината независимо от всичко", коментира Тихановска.

"Марина Овсянникова, редактор в новините на Първи канал, майка на две деца, току-що се появи в ефир по време на емисия на държавната телевизия с плакат с надпис "Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат". И беше арестувана", написа Михаил Ходорковски.

Журналистката може да бъде подведена под отговорност съгласно новия медиен закон в Русия, който забранява разпространяването на новини, дискредитиращи въоръжените сили на Руската федерация. Марина Овсяснникова е заплашена от 5 до 15 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аоияма с първа загуба на турнира в Осака
Аоияма с първа загуба на турнира в Осака
НСИ: Годишната инфлация достигна 10%
НСИ: Годишната инфлация достигна 10%