НОВИНИ

Служителка на руската телевизия Първи канал влезе в ефир с плакат "Не на войната" (Видео)

bnt avatar logo
от БНТ
22:16, 14.03.2022 (обновена)
12618
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Служителка на руската телевизия Първи канал е задържана заради влизане в студиото на новинарската програма "Время" по време на жив ефир.

Служителката се казва Марина Овсянникова и работи като редактор в телевизията.

Тя се появява зад гърба на водещата с плакат, на който пише:

"Не на войната
Спрете войната
Не вярвайте на пропагандата
Тук ви лъжат
Руснаците срещу войната".

Русия спря сайтовете на водещи световни медии

Марина Овсянникова е отведена в Районното управление. Съставен ѝ е протокол по новия член от Кодекса за административните нарушения - за дискредитиране на руските въоръжени сили. Тя е прекъснала ефира на известната водеща Екатерина Андреева, която в този момент говори за санкциите, наложени на Русия.

Канал Първи започна вътрешна проверка във връзка с инцидента.

Видеото обиколи за минути социалните мрежи и предизвика вълна от коментари.

Марина Овсянникова е записала и видеопослание с обяснение за своето действие:

Това, което става сега в Украйна е престъпление и Русия е страна агресор. Отговорността за тази агресия лежи на съвестта на един-единствен човек. Този човек е Владимир Путин. Моят баща е украинец, а майка ми е рускиня и те никога не са били врагове. Този гердан на шията ми е символ на това, че Русия трябва незабавно да спре братоубийствената война и че нашите братски народи все още могат да се помирят. За съжаление през последните години работих в Първи канал и се занимавах с кремълска пропаганда и сега много ме е срам за това. Срам ме е, че позволявах да се говорят лъжи от екрана на телевизора и да зомбират руснаците. Ние мълчахме през 2014 г., когато това започваше. Не излязохме на митинги, когато Кремъл отрови Навални. Безмълвно наблюдавахме този античовешки режим. Сега от нас се отвърна целия свят и десет поколения от нашите потомци няма да измият от себе си позора от тази братоубийствена война.

От профила на Марина Овсянникова във Фейсбук става ясно, че тя живее в Москва, учила е в Руската академия за публична администрация РАНХиГС.

Актуалната й профилна снимка е променена вчера с апликация на бял гълъб като послание за мир. Самата журналистка е с бижу, съдържащо цветовете на украинския и руския флаг, като символ на възможното помирение, за което се казва в изявлението й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гаел Монфис отстрани Даниил Медведев от Индиън Уелс след обрат
Гаел Монфис отстрани Даниил Медведев от Индиън Уелс след обрат
Димитър Кузманов е заявил участие на турнир в Задар
Димитър Кузманов е заявил участие на турнир в Задар