НОВИНИ

Русия спря сайтовете на водещи световни медии

Парламентът в Москва прие закон, който предвижда затвор до 15 години за разпространяване на "фалшиви" новини за действията на руските военни

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:31, 05.03.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Русия блокира Фейсбук заради ограничаване на информация от държавните медии и спря сайтовете на Би Би Си, Дойче Веле и Гласът на Америка. Парламентът в Москва прие закон, който предвижда затвор до 15 години за разпространяване на "фалшиви" новини за действията на руските военни. Скоро след това британски и американски световни медии обявиха, че техните журналисти временно преустановяват работата си в Русия. Войната в Украйна продължава с обсада на градове и обстрели срещу столицата Киев.

Русия блокира Фейсбук и Туитър

Американското посолство в Украйна определи като "военно престъпление" нападение срещу ядрената централа, след като руските сили завзеха Запорожката АЕЦ. Посланичката на Съединените щати в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви, че светът е избегнал на косъм ядрена катастрофа и поиска гаранции от Москва, че подобни удари няма да се повторят. Тя посочи, че прецедентът е отражение на "опасна нова ескалация" в руската инвазия.

"Руското нападение от снощи постави под сериозен риск най-голямата ядрена централа в Европа. Този акт беше изключително безразсъден и опасен и застраши сигурността на цивилното население в Русия, Украйна и Европа", заяви Линда Томас-Грийнфилд, посланик на САЩ в ООН.

Руската страна обвини за нападението и последвалия пожар в една от прилежащите сгради украински саботьори и увери, че комплексът е под охрана на руски части.

"Отново чухме лъжи, затова как руски части са атакували Запорожката ядрена централа. Това е част от безпрецедентната кампания от лъжи и дезинформация, насочена срещу Русия", допълни Василий Небензя, посланик на Русия в ООН.

Югоизточният пристанищен град Мариупол е обкръжен и подложен на обстрел. Според кмета са прекъснати водоснабдяването, отоплението и електричеството. Привършват и хранителните запаси. Тежки обстрели през последните дни има и срещу североизточните градове Харков и Чернигов.

В Мариупол храната се изчерпва, няма вода, електричество и отопление

Според съветник на президента Зеленски руското настъпление е спряно при Миколаев - ключов град с половин милион жители. Украинският лидер изрази силно разочарование от отказа на НАТО да установи зона, забранена за полети над страната му и определи петъчната среща на върха като "слаба" и "объркана". "Очевидно не всички смятат борбата за свобода на Европа за първостепенна цел", отбеляза Зеленски.

"Ръководството на Алианса даде зелена светлина за нови бомбардировки на украинските градове и села като отказа да установи зона, забранена за полети. Не знам кого можете да защитите и дали можете да защитите вашите страни, страните от Алианса", каза още президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Зеленски ще участва в Зуум разговор с американския Сенат в 16.30 часа наше време. Вече един милион украинци са потърсили убежище в западната част на страната и в съседните страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е бъдещето на Украйна - възможно ли е да стане член на ЕС по "специална процедура"
Какво е бъдещето на Украйна - възможно ли е да стане член на ЕС по "специална процедура"
Студено време с валежи от дъжд и сняг в близките дни
Студено време с валежи от дъжд и сняг в близките дни