Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вицепремиерът Асен Василев за оставката на Стефан Янев: Когато трябва да вземаш тежки решения, не може да саботираш

от БНТ
21:32, 04.03.2022
7353
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Излизаме много по-силни, защото сме единни и говорим с един глас. Досега трябваше да обясняваме защо войната е война за едни хора, а за други не е. Това заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по повод политическата криза в кабинета с оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

Когато трябва да действаш в такива условия и да вземаш такива тежки решения, не може да саботираш тези действия. Всеки от нас има собствено мнение - или вярваш в нещо или не, и ако не вярваш, е най-разумно да си подадеш оставката, смята Василев.

На въпроса защо Тодор Тагарев не е станал военен министър, той заяви:

Тодор Тагарев е изключителен професионалист и ние разчитаме страшно много на неговата експертиза. Той дълго време е работил в Украйна точно този си капацитет - като военен експерт. По думите на вицепремиера обаче, интеграцията и работата с всички структури в НАТО и ЕС е изключително важна в момента, а избраният за министър Драгомир Заков идва от там.

В момента, в който на съседната улица разбиват къщи и Х на брой държави са извикали НАТО да се пазят заедно, ние трябва да можем да се ползваме от тази колективна защита. Ако всеки пробва да се пази сам, шансът това нещо да се прехвърли при него, е изключително голям.

Ние ще се броим с всички процеси, насочени срещу българския интерес, независимо дали те идват от Русия или от някъде другаде, категоричен е Василев. Руските процеси са много ясно активирани покрай войната, но не са само те, допълни той.

Паниката с горивата: Причини и реакции

Относно създадената паника с цената на горивата и обвиненията към младежката организация на ГЕРБ, Василев обясни:

Постове са достигнали до 1 милион човека във Фейсбук. Две бензиностанции вдигнаха цените, едната от която има 20 селски бензиностанции и това нещо се слага във Фейсбук и се изпраща до 1 милион човека. Има си член в Наказателния кодекс и той носи 5 години затвор. Цените в момента не са над 3 лв., а в поста пишеше 3,15. Цените са 2,75 - 2,76, колкото бяха и в понеделник.

Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий - имаме зърно за две години напред, в резерва имаме зърно за 60 дни, обясни министърът.

Ние искаме да изкупим достатъчно, така че да можем да изкараме зимата в най-лошия сценарий, ако станат невероятни неща, а не септември да се чудим откъде да купим и на какви цени.

Премиерът и земеделският сектор се договориха за осигуряването на необходимите количества зърно за страната

Относно предвижданата финансова помощ за хотелиери, даващи подслон на чужденци, той заяви, че сумата 40 лв. е нормална и има хотели, които са готови да посрещнат бежанците на тази цена.

Инфлацията очевидно е риск, не бих казал най-големия, смята Василев за последиците от войната.

Последните 3 - 4 седмици ние работим активно да подсилим икономиката. Газът със сигурност е риск, имаме вече решение, което работи. С горивата нямаме проблеми - пуснахме ДАНС, НАП, "Митници" да направят истинска проверка на всичките резерви и нямаме проблеми, имаме достатъчно горива, кораби пристигат от "Лукойл" и те вече не са руски в голяма степен, така че да сме сигурни, че няма да имаме проблем по тази линия. Така че много активно работим да подсигурим, че няма да има икономически проблеми, подчерта Василев.

Премиерът Кирил Петков на връх Шипка: Време е да кажем, че България е над всичко

По въпроса за провокациите на паметника Шипка към премиера навръх Трети март, той отговори:

Има една малка група, която е силно ожесточена по най-разнообразни причини, тя е пропита от много дълбока пропаганда. Това, което стана на Шипка е, че всъщност мислещи хора казаха - няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена.

Ако някой вее чуждо знаме, независимо чие, няма как този човек да защитава българския национален интерес, подчерта вицепремиерът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Война на образи и думи - губещите са милиони
Война на образи и думи - губещите са милиони
Швейцарец и канадец поделиха победата в алпийското спускане от Световната купа
Швейцарец и канадец поделиха победата в алпийското спускане от Световната купа