НОВИНИ

НАТО и ЕС ще продължат подкрепата си за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:38, 04.03.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България не е искала от НАТО подсилване на присъствието на съюзнически войски на наша територия. Това каза в Брюксел министър Теодора Генчовска след извънредно заседание на външните министри на страните от НАТО. Какво още стана ясно - НАТО продължава укрепването на източния си фланг и ще се опита да предотврати разрастването на конфликта извън границите на Украйна. Външните министри на страните от ЕС също заседаваха в Брюксел, с тях е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Да продължи международният натиск срещу Русия, докато Путин спре войната. Това беше посланието на Блинкен. Той участва в различни формати на НАТО, ЕС. Министрите от G7 също заседаваха. Всички те са на мнение, че подкрепата за Украйна - финансова, политическа, военна ще продължи.

Въпросът за конкретни нови санкции не беше обсъждан, но се говори за следващ пакет, които ще засегне нови руски банки, които ще бъдат изключени от SWIFT. Обсъжда се да бъде забранен достъпът на руски кораби до европейски пристанища, както и тотална забрана на търговията с Русия.

Европейската перспектива на Украйна се подкрепя от много държави, както и от България, но разбира се, това е въпрос на време.

"Очаква се следващите дни ситуацията в Украйна да се влоши - с повече смърт, страдание и разрушение". Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата.

"Русия извършва непровокирана и брутална инвазия срещу Украйна, която НАТО и целият свят осъдиха. Това е най-тежката военна агресия в Европа от десетилетия. Градове са под обсада, училища, болници и жилищни сгради са под обстрел. Тази нощ бяха извършени безразсъдни действия в непосредствена близост до атомна електроцентрала. Много цивилни са убити или ранени", каза Столтенберг.

НАТО не води война с Русия и Алиансът не трябва по никакъв начин да бъде наместван в конфликта, каза министър Теодора Генчовска. Засега не може да бъде взето и решение за създаване на зона свободна от полети над Украйна.

"Целта на тази среща беше отново да се отправи един ясен сигнал към Русия, че трябва да спре с действията си в Украйна. В същото време, знаете, че НАТО не е част от този конфликт, но може да направи много конфликтът да не излезе от границите на Украйна, което е много важно по отношение на сигурността на съседните държави - Молдова и Грузия. Подкрепили сме тези усилия, ние сме част от този съюз, така че подкрепяме изцяло конфликтът да не не се разрасне".

Според Генчовска най-важното нещо на този етап е хуманитарната помощ за Украйна.

"Министър Кулеба се включи на запис и призова за хуманитарна помощ в особено големи размери, защото те имат нужда от тази помощ. Нямаше държава, която да не подкрепи тези усилия", каза Генчовска.

България няма да доставя оръжие и муниции на Украйна. НАТО ще продължи да оказва помощ и на Грузия, Молдова и Босна и Херцеговина. Швеция и Финландия, които не са членки на Алианса, вече ще участват във всички заседания и решения, свързани с войната в Украйна.

ЕС и България ще продължава да оказват хуманитарна помощ на Украйна. Министър Генчовска съобщи, че български камиони с храна, обувки и лекарства пътуват за страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се случва с "Вера Су"?
Какво се случва с "Вера Су"?
Хотелиери, приютили украински бежанци им искат пари, обсъжда се държавна помощ от 40 лв
Хотелиери, приютили украински бежанци им искат пари, обсъжда се държавна помощ от 40 лв