НОВИНИ

Война на образи и думи - губещите са милиони

bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 04.03.2022
Чете се за: 08:55 мин.
У нас
Слушай новината

Войната има различни лица. За едната страна и за другата. За онези на фронта и за онези, които гледат отстрани. За онези, които търсят спасение, и за онези, които остават.

На деветия ден от руската инвазия в Украйна жертвите вече са хиляди, а бежанците - над милион. Светът е разтърсен от страховит сън, превърнат в реалност.

"Никога не съм си представял, че ще виждам и отразявам най-ужасния кошмар - моята страна Русия да нахлуе в границите на своя съседски и братски народ на Украйна," казва журналистът от Би Би Си Григор Атанезян.

Докато руската армия настъпва към Киев, руски медии говорят в един тон с Кремъл в опит да обяснят ескалирането на конфликта с Украйна.

"Ролята на дезинформацията е огромна, тъй като начинът, по който руските държавни медии отразяват събитията, влияе на общественото мнение в Русия и това дали народът подкрепя този конфликт или не", споделя Атанезян. "Виждаме например, че руското управление дори не нарича действията си инвазия или война. Те казват, че е "специална операция". Руските държавни канали използват същия език. От години насам тези медии като цяло отразяват световните събития изключително едностранчиво. Известни медийни личности, телевизионни водещи и политици в Русия също така демонстрират открит антисемитизъм, расизъм, ксенофобия и хомофобия".

"Дезинформационните операции винаги са били фундаментална част от руското военно дело, включително когато Русия нахлу в Украйна през 2014 г., в Сирия през 2015 г. и в Грузия през 2008 г.", заявява украинският журналист Максим Еристави. "В момента не виждаме нищо ново. Отново се разпространява дезинформация, докато над Украйна падат бомби. Същото се случва и в интернет".

Журналистът Ралица Ковачева обяснява, че винаги има повече от две гледни точки.

"Ако се взрем в детайлите на всяко нещо, ще видим много повече аспекти, много повече възможности да обсъдим и да рамкираме събитията".

Вече втора седмица в социалните мрежи се води ожесточена битка за истината. Официални институции, съмнителни профили и обикновени потребители представят различни видеа, снимки и друго съдържание като сцени от войната. Някои са автентични. Други са факти, облечени в лъжи. А трети са откровени измислици.

"Една от най-грозните лъжи е свързана с унищожителните удари по цивилни райони в Украйна като този в центъра на Харков, където загинаха поне една дузина обикновени хора. Руски държавни медии твърдят, че украинците сами са наредили този удар. Че са атакували собствения си народ, за да натопят руската армия и да я обвинят за това престъпление", казва Атанезян.

Кремълската пропаганда играе ключова роля за оправдаването на руската инвазия. След началото на войната и двете страни използват дезинформацията като оръжие или като инструмент за повдигане на морала. Много от подвеждащите публикации са в подкрепа на Украйна.

Снимки на Володимир Зеленски във военна униформа например оставят впечатление, че украинският президент също се бие срещу руската армия. Но кадрите всъщност са заснети още преди инвазията. Корица на списание "Тайм" сравнява Владимир Путин с Адолф Хитлер. Но "Тайм" изобщо не е издавало подобна корица - тя е създадена от графичен дизайнер.

"Аз например видях една снимка на Кличко, пак с военна униформа, която е от едно учение миналата година. Но ние дори не знаем кой го прави", казва Ковачева. "Това могат да го правят най-обикновени ентусиазирани хора в социалните медии. Може и наистина да има някаква официална линия. Това няма как да се каже".

Подобни истории задълбочават разделението в руското общество.

"Русия в момента е силно разделена", обяснява Атанезян. "Хората са разделени и често спорят за това. Някои се изказват остро против тази инвазия. В моя роден град Санкт Петербург хора протестират всеки ден. Полицията задържа много от тях, а някои дори са пребивани до безсъзнание. Същото се случва в Москва и други градове. Междувременно има и сериозна подкрепа за тази инвазия. Лично аз познавам хора, които вярват, че НАТО наистина е обградил Русия и не ѝ е оставил друга възможност освен да се защити, като нахлуе в Украйна. Те също вярват и на думите на президента Путин, че Украйна се контролира от неонацисти и Русия трябва да я освободи от тях. Разбира се, украинският народ напълно отрича това обвинение и няма факти, подкрепящи подобна теза. Но много руснаци наистина вярват в нея".

Въпреки дезинформацията в интернет, според Еристави социалните мрежи имат и положителна роля за отразяването на конфликта.

"Сравнявам тези истории с онова, което съм чувал от бабите и дядовците си, преживели Втората световна война. В момента преживяваме същия кошмар. Представете си обаче да ставате свидетели на този кошмар, без да имате възможност да разкажете на външния свят за него в реално време. За наш късмет, в момента можем да го правим. И не искам хората да бъдат наивни и да си мислят, че в Русия потребителите нямат достъп до тази информация. Напротив, имат и виждат какво се случва в Украйна".

Войната отеква и в България, където вълна от фалшиви новини заля социалните мрежи. Един от популярните митове е, че Украйна не съществува и не е истинска държава.

Ковачева вижда връзка между дезинформацията, свързана с войната, и тази, свързана с пандемията.

"Групите, които бяха основно ангажирани с това да разпространяват дезинформация за ковид и ваксините, сега много бързо се преориентираха към войната в Украйна и сега разпространяват със същата страст и същия патос големите наративи, създавани от кремълската пропаганда".

Мисълта подобна дейност да бъде забранена със закон изкушава мнозина. Но според Ковачева това е твърде опасен път.

"Аз съм журналист повече от 25 години. Изпитвам истински ужас от мисълта което и да е правителство да пише закон, с който да казва кое е истина и кое не е".

Истина е, че украинската съпротива изненада света със своята издръжливост. Изход от конфликта все още не се вижда. Русия ще се бори за триумфален образ, дори тази идея да не отговаря на реалността.

"Досега виждаме, че каквото и да се случва, винаги има начин да бъде обяснено на руския народ", казва Атанезян.

"Руснаците имат нужда да вярват, че Русия всъщност печели, че Русия прави правилното нещо. Няма никакво съмнение, че каквото и да следва оттук нататък, ще има опити събитията да бъдат представени като победа за Русия".

Засега победителите в тази война изглеждат неясни. Но губещите са милиони. А броят им расте с всеки изминал час.

Репортер: Петър Георгиев

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Ние сме опозиция, но това не е повод да клатим държавата
Томислав Дончев: Ние сме опозиция, но това не е повод да клатим държавата
Вицепремиерът Асен Василев за оставката на Стефан Янев: Когато трябва да вземаш тежки решения, не може да саботираш
Вицепремиерът Асен Василев за оставката на Стефан Янев: Когато трябва да вземаш тежки решения, не може да саботираш