НОВИНИ

Експлозии и обстрел в Лвов - градът, приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:52, 13.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Експлозии са чути рано тази сутрин в западния украински град Лвов. Според местни медии градът е подложен на ракетен обстрел - така започва 18-ият ден от войната в Украйна. Според президента Вoлoдимир Зеленски западните лидери трябва да бъдат по-ангажирани с мирните преговори и да предложат на Киев гаранции за сигурност. Молдова поиска помощ, за да се справи с украинските бежанци. От началото на инвазията страната е приютила над 100 000 души.

За масиран обстрел на Лвов и Ивано-Франковск съобщават местни медии. Лвов е приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна, в града се намират и много дипломати на чужди държави, които в преди началото на инвазията се преместиха от Киев.

Украйна обвини руските сили, че са обстреляли хуманитарен конвой

Според украинските власти, руската армия продължава атаката си и вече е съвсем близо до украинската столица. Напълно разрушен е град Волноваха. Чернигов, Харков и Мариупол остават под руска обсада.

Няма да се предадем, ще устоим, каза президентът Зеленски в поредното си обръщение.

"Няма да подценявам заплахата. И няма да преувеличавам постиженията. Ние сме честни хора, а не Министерството на отбраната на Русия. Което лъже всички - милионите си граждани и дори управата на Руската федерация. Казвам откровено: все още трябва да се държим. Все още трябва да се борим. Всеки ден и всяка нощ трябва да търсим начин да нанесем максимални щети на противника."

Бурни аплодисменти от британския парламент за Зеленски

След изявата си Зеленски отговаря на въпроси на журналисти в продължение на повече от час. Според него мирните преговори трябва да се концентрират около конкретни предложения, а на върху поставянето на ултиматуми.

Зеленски е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия - Олаф Шолц и е поискал незабавно прекратяване на огъня от руска страна.

По-късно стана ясно, че Макрон и Шолц повече от час са разговаряли и с президента на Русия Владимир Путин, но той не е показал никакво желание да спре инвазията.

В Одеса оркестърът към Националната театрална академия изнесе концерт на открито, наречен "Свободно небе". Така музикантите се присъединиха към призива на официален Киев за "затварянето на небето" над Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизлъчвани кадри от първата експедиция на Антарктида тази вечер, "В кадър" от 19.30 "Дневник на антарктическия стопаджия"
Неизлъчвани кадри от първата експедиция на Антарктида тази вечер, "В кадър" от 19.30 "Дневник на антарктическия стопаджия"
960 са новите случаи на коронавирус за денонощието
960 са новите случаи на коронавирус за денонощието